latinica  ћирилица
21/10/2020 |  09:20 ⇒ 13:41 | Autor: klix.ba

Hapšenja zbog zloupotreba u firmi Otvorena mreža

U Sarajevu je juče uhapšen Almir Čehajić Batko, a danas ili u narednim danima u okviru akcije "Netvork" trebalo bi da bude lišen slobode i njegovog poslovni kolega Davor Gaj koji je trenutno u Turskoj.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Gaj se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist na štetu drugih osoba.

Naime, Gaj je bio odgovorno lice u firmi Otvorena mreža u kojoj su izvršeni pretresi, a pretresen je i njegov stan.

Kako pišu federalni mediji, Davor Gaj je bio direktor firme Siti - Otvorena mreža d.o.o. Sarajevo pod kojom je emitovana emisija "Udri muški" koju je vodio Almir Čehajić Batko.

Gaj je radio i kao koordinator u programu transplantacija u okviru Otvorene mreže koja se bavila humanitarnim radom.

Protiv njega i Čehajića je podneseno nekoliko prijava na osnovu čega je pokrenuta istraga u saradnji SIPA i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Almir Čehajić je uhapšen u akciji SIPA zbog sumnje da je stekao protivpravnu imovinsku korist veću od 625.000 KM. Osim tog iznosa, sumnjiči se i za podizanje i raspolaganje kreditima u ime firme Siti - Otvorena mreža iz Sarajeva, a čime je nanesena šteta toj firmi veća od 50.000 KM.

Istraga je usmjerena na otkrivanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, tj. pranje novca, a voditelj je uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.