latinica  ћирилица
21/10/2020 |  10:42 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

Mjere i preporuke banjalučkog Gradskog štaba (FOTO/VIDEO)

Na sjednici Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donesen je niz mjera i preporuka. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je obavezno korišćenje maski u zatvorenim prostorijama, kao i na otvorenom.
Igor Radojičić (FOTO: FB Grad Banjaluka) -
Igor Radojičić (FOTO: FB Grad Banjaluka)

Nalaže se da je svaki službenik, prevoznik, davalac usluge, dužan odbiti uslužiti lice koje ne nosi masku, upozoriti ga, a u slučaju daljeg ne pridržavanja, kontrolni organi su dužni izreći kaznu.

Mjere i preporuke koje je donio Gradski štab

Pozivamo građane da smanje broj kontakata, naročito sa nepoznatim osobama i u većim grupama, jer je način prenosa svima već poznat. Direktnim kontaktom, okupljanjem većeg broja ljudi.

Republička mjera je naložila nosenje maske i na otvorenom, tako da se nismo bavili daljim detaljisanjem.

Kada je riječ o boravku u zatvorenom prostoru nalaže se sljedeće:

Sve javne ustanove, trgovine, preduzeća koja rade sa građanima, ograniče broj lica koja ulaze i borave u javnom prostoru u skladu sa preporukama Instituta. Da se omogući u zatvorenim prostorima održavanje distance.

Starija lica: Nalažemo strogu kontrolu bilo kakvih posjeta domovima za stare ili bilo kakvog izlaska iz istih. Nismo se odlučili za zabranu posjeta zbog psihičke podrške ovim licima. Socijalni momenat je bitan u ovom trenutku.

Ugostiteljski objekti: Od juče je obustavljeno izvođenje uživo muzike, kontrolni organi će pratiti situaciju. Onaj ugostiteljski objekat kod kojih se utvrdi jedan prekršaj, biće pod kontrolom inspekcije svaki dan. 

-

U školama i predškolskim ustanovama nismo ustanovili prenošenje virusa. Smatramo važnim da djeca nastave obrazovanje u školama i predškolskim ustanovam - rekao je Radojičić.

Povezane vijesti:

Radojičić: Smanjiti broj kontakata sa nepoznatima i kretanje u većim grupama (VIDEO)