latinica  ћирилица
21/10/2020 |  11:50 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Petričević: Podrška privrednicima da održe posao i sačuvaju radnike

Vlada Republike Srpske nastaviće svojim mjerama da podržava privredne subjekte kako bi u vrijeme pandemije virusa korona održali poslovanje, odnosno zadržali zaposlene radnike, rekao je Srni ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

On je ukazao da je, s tim u vezi, značajna podrška namijenjena onim kompanijama koje su investirale u nabavku savremene tehnologije i opreme ili su, poput mnogih, morale da u vrijeme pandemije virusa korona proizvodne procese prilagode zahtjevima tržišta.

- Na ovu mjeru smo se odlučili svjesni da se uticaj virusa korona odrazio na poslovanje privrednih subjekata koji posluju u svim oblastima prerađivačke industrije i da najveće probleme imaju izvozno orijentisani sektori, kao i sektori čiji rad zavisi od uvoznih sirovina i repromaterijala - rekao je Petričević.

On smatra da je za realizaciju investicionih projekta u prerađivačkoj industriji pogođenoj pandemijom neophodno bilo pružiti finansijsku podršku donošenjem uredbe koja je rezultat rada Ministarstva privrede, a kojom je uređen postupak dodjele sredstava.

- Imajući u vidu činjenicu da je značajan broj privrednih subjekata u periodu pandemije virusa korona imao otkazivanje ugovora ili smanjenje narudžbi od ino-partnera, oni su bili primorani da prošire postojeći proizvodni program kako bi zadovoljili zahtjeve postojećih i novih kupaca - kaže Petričević.

On je naveo da se postupak dodjele sredstava sprovodi na osnovu javnog poziva, koji je protekle sedmice raspisalo resorno ministarstvo.

- Za sprovođenje postupka dodjele sredstava imenovana je komisija od sedam članova, od kojih su po jedan predstavnik Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca. Ova komisija ujedno vrši ocjenu i bodovanje prijava prema kriterijumima definisanih uredbom -  pojasnio je Petričević.

Ministarstvo privrede i preduzetništva objavilo je javni poziv za dodjelu sredstava privrednim subjektima za podršku investicionim projektima u uslovima poslovanja izazvanih pandemijom virusa korona u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM.

Sredstva dodjeljuju privrednim subjektima kroz dva programa - prvi je program za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode do 3.000.000 KM, zapošljavaju od pet do 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 50.000 KM.

Drugi program je za privredne subjekte koji su u 2019. godini ostvarili poslovne prihode veće od 3.000.000 KM, zapošljavaju više od 50 radnika i koji učestvuju sa projektom čija finansijska vrijednost iznosi najmanje 100.000 KM.