latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:10 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Očekivanja da će nove mjere dovesti do prekida transmisije virusa

U Tesliću je danas, u prisustvu ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, otvoren dvodnevni sastanak epidemiologa Srpske koji organizuju Institut za javno zdravstvo i Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u BiH.
Teslić - Sastanak epidemiologa - Foto: RTRS
Teslić - Sastanak epidemiologaFoto: RTRS

Šeranić je rekao novinarima uoči početka skupa u Banji Vrućici da će, u prisustvu konsultanata SZO, na sastanku biti razgovarano o različitoj praksi koja se u svijetu radi po pitanju nadzora nad zaraznim bolestima, konkretno praksi za sprečavanje i suzbijanje virusa korona, kao i daljim koracima u Republici Srpskoj.

On je naveo da će od epidemiologa sa terena direktno čuti o problemima i preporukama, kako bi se sa odgovarajućim preporukama išlo prema Republičkom štabu za vanredne situacije.

Predstavnik Kancelarije SZO u BiH Boris Rebac kaže da je ova organizacija prepoznala globalni i lokalni značaj u kontroli pandemije virusa korona i kao poruku naveo "da se ne smije spustiti gard".

On očekuje da će jučerašnje nove mjere u Republici Srpskoj dovesti do prekida transmisije virusa u populaciji.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јelena Đaković Dević rekla je da je u protekla 24 časa u Srpskoj evidentirano 268 novooboljelih od virusa korona.