latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:13 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

U Šumaricama održan tradicionalni "Veliki školski čas"

U Spomen-parku "Kragujevački oktobar" u Šumaricama danas je bez prisustva publike održana tradicionalna menifestacija "Veliki školski čas" u znak sjećanja na oko 3.000 kragujevačkih civila koje su streljali nacistički vojnici u znak odmazde za deset ubijenih i 26 ranjenih njemačkih vojnika.
Obilježavanje masakra u Šumaricama - Foto: RTRS
Obilježavanje masakra u ŠumaricamaFoto: RTRS

Manifestacija, koja se od 2012. godine obilježava i kao državni komemorativni skup, počela je molitvom za upokojene, koju je služilo sveštanstvo Eparhije šumadijske, nakon koje su položeni vijenci i intonirana himna Srbije.

U nastavku manifestacije prikazana je predstava "Izrešetane duše" po tekstu makedonskog pisca Venka Andonovskog koji je u ovu priču utkao ličnu porodičnu tragediju.

Njegov otac je, naime u oktobru 1941. godine strijeljan u Šumaricama, a godinama nakon toga majka, Kragujevčanka, je kao učiteljica dovodila đake iz Skoplja u Kragujevac da ih uči nezaboravu i istoriji.

Manifestaciji na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" su zbog epidemije virusa korona prisustvovali samo predstavnici grada Kragujevca, manji broj zvanica i manji broj učenika Prve kragujevačke gimnazije i osnovaca.

Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika njemačkog Vermahta, strijeljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.