latinica  ћирилица
21/10/2020 |  12:49 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Irska uvela najviši stepen restrikcija

U Irskoj od ponoći na snagu stupa najviši nivo restrikcija usljed epidemije virusa korona i ta zemlja je prva članica EU koja ponovo ulazi u punu blokadu na nacionalnom nivou, koja će trajati šest sedmica.
Virus korona (Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija) -
Virus korona (Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija)

Najviši peti stepen mjera, koje je slične onima uvedenim tokom prve blokade u martu, obuhvata odluke da stanovništvo ostaje kod kuća, a sva društvena okupljanja su zabranjena osim pod određenim okolnostima.

Prema novim regulativama, više od 25 ljudi ne smije prisustvovati vjenčanjima i sahranama.

Јavni saobraćaj će raditi sa 25 odsto kapaciteta, što omogućava samo najneophodnije, poput odlaska na posao. Ponovo je na snazi preporuka za rad od kuće, osim ako je fizičko prisustvo neophodno.  Vlasti upozoravaju da će biti izrečena kazna svakome ko se bude kretao dalje od pet kilometara od mjesta stanovanja.

Izuzetak od udaljavanja pet kilometara od mjesta stanovanja biće samo odlazak na posao, kod ljekara i kupovina namirnica.

Sve firme čiji rad nije neophodan, među koje spadaju noćni klubovi, teretane, bazeni, frizerski i slični saloni biće zatvorene, a barovi, restorani i kafići biće ograničeni na dostavu.

Premijer Majkl Martin je u televizijskom obraćanju napomenuo da, uprkos najstrožem režimu u Evropi, Irska nije uspjela da u značajnoj mjeri smanji broj zaraženih.

Irska se približava broju zaraženih od 50.000, uz 1.852 smrtna ishoda.

Јoš nekoliko evropskih država je objavilo nove restriktivne mjere nakon nedavnog rasta broja zaraženih, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Italiju, Francusku, Njemačku i Holandiju.