latinica  ћирилица
21/10/2020 |  14:36 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Košarac: Izuzeti domaće kompanije od ograničenja na uvoz čelika u Srbiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da u saradnji sa nadležnim organima Srbije treba definisati model na osnovu kojeg bi kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH bile izuzete od mogućih mjera ograničenja na uvoz rebrastog čelika.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je razgovarao danas u Sarajevu sa delegacijom kompanije "Arselor Mital" Zenica o procesu koji se vodi u institucijama Srbije u vezi sa eventualnim uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz rebrastog betonskog čelika u ovu državu.

- Naš cilj je da domaćim kompanijama omogućimo nesmetano planirano poslovanje, te smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama u Srbiji po ovom pitanju - rekao je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će biti pronađeno adekvatno rješenje kako poslovanje domaćih kompanija ne bi bilo urgoženo i to na osnovu pokazatelja koji svjedoče da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju.

Košarac je najavio da će ovo pitanje biti jedna od tema sastanka sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Kompanija "Arselor Mital" Zenica najveći je proizvođač i izvoznik čelika u BiH. Značajni proizvođači i izvoznici čelika su i firme "Komerc-mali" iz Prnjavora i "Fero keš" iz Mostara.