latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:00 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Poziv političkim partijama da kampanju sprovode bez okupljanja

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva poziva sve političke partije i kandidate na sprovođenje kampanje koja ne uključuje predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacionih kanala kao što su TV, internet, plakati, štampani materijali.
Televizor (Foto: blog.viacom.com) -
Televizor (Foto: blog.viacom.com)

- Predizborna kampanja treba obezbijediti nesporno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija i kandidata, kako bi mogli donijeti informisane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizovana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja virusa korona i zaštiti zdravlje građana - saopšteno je iz Kriznog štaba.

Iz Štaba su ukazali da, budući da se virus korona prenosi sa osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javno-zdravstveni rizik sa potencijalnim posljedicama.

- Zbog toga Krizni štab poziva sve političke partije da se prilikom sprovođenja svih modela predizborne kampanje, koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju sa ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera kao što je držanje fizičke distance od dva metra, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljno pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene - navedeno je u saopštenju.

Iz Kriznog štaba su napomenuli da je, u zavisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na nivou pojedinih kantona ili Federacije BiH.