latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:11 ⇒ 16:34 | Autor: sputniknews.com

Hrvati se raduju što Dačić neće biti u novoj Vladi Srbije

Zagrebački "Јutarnji list" konstatuje danas da je za Hrvatsku dobra vijest da Ivica Dačić neće više biti u vladi Srbije.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

Oni ističu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare dao nekoliko, kako to vidi ovaj list, važnih i dobrih informacija za Hrvatsku, kao ona da će u vladi biti predstavnici hrvatske manjine u Srbiji.

To što u budućoj vladi neće biti lider SPS i što će ta stranka imati manje resora, uz citiranje Vučića sa konferencije da je vlada "mogla i bez njih", list vidi kao "dobru vijest za Zagreb".

- Nije tajna da je Dači bio prepreka u normalizaciji odnosa. Na Hrvatskoj je (pre)često jačao svoj politički imidž u Srbiji. I Vučić je, ali on je već više puta pokazao da je spreman na kopernikanske obrte - navodi list.

List sa zadovovoljstvim konstatuje da će u vladi biti predstavnici hrvatske manjine u Srbiji i podsjeća i da je hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević izjavio da je dobio obećanja Beograda da će predstavnici hrvatske zajednice učestvovati u radu vlade, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.

- Vučić je svjestan da se mora što više približiti EU, ovog ljeta mu je njemački ministar ekonomije Peter Altmajer najavio dodatna ulaganja, ali uz uslov da prihvati EU politike. Hrvatska na tom putu može biti partner, posebno ova Plenkovićeva vlada. Dobrosusjedska saradnja uvijek je pozitivno ocijenjena u Briselu - tumači Јutarnji rnajavu značajnijeg učešća predstavnika manjina u novoj vladi.

List dalje navodi da se iz izjava zvaničnika prethodnih dana moglo naslutiti da se dešava nešto pozitivno u smislu hrvatsko-srpskih odnosa, prije svega iz izjava Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana.

Vučić je tada rekao, citira Јutarnji, da je za dva naroda dobro da se približavaju a ne udaljavaju, kao i da "smo mnogo manji i jedni i drugi nego što o sebi mislimo" i tom prilikom naglasio potrebu očuvanja mira i boljeg zajedničkog života Srba i Hrvata.

- Ne treba očekivati munjevite poteze jer Rusija i dalje ''duva za vrat'' Vučiću, a oko tog vrata i dalje ''visi'' pitanje Kosova, ali najavljeni potezi Beograda daju mjesta umjerenom optimizmu - zaključuje list.