latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:19 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Lalić: U skorijoj budućnosti kompanija od milijardu dolara

Srbija bi u skorijoj budućnosti mogla da dobije prvog "jednoroga", kompaniju vrijednu više od milijardu dolara, zahvaljujući onim koji imaju hrabrosti da izađu u svijet sa svojim startap rješenjima, rekao je danas savjetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Bojan Lalić.
Novi Sad (foto:RTV/Јaroslav Pap) -
Novi Sad (foto:RTV/Јaroslav Pap)

- Ministarstvo nastoji da se poveća broj onih ljudi koji imaju hrabrost da izađu sa poslovnom idejom, da u startu osmisle svoje poslovanje i zaposle nove ljude - rekao je Lalić u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu na današnjem predstavljanju nacionalnih finalista velikog svjetskog startap takmičenja "Sidstars vorld", čiji je domaćin Novi Sad, drugu godinu zaredom.

U svom pozdravnom govoru članica Gradskog vijeća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da je "Sidstars vorld" važno takmičenje, jer predstavlja jednu vrstu svjetskog samita najboljih ideja.

- Entuzijazam, posvećenost i vizionarstvo njihovih autora garant je i uspešne budućnosti Novog Sada - rekla je Vučinićeva.

"Sidstars vorld" je startap takmičenje koje se održava u 85 zemalja svijeta s mrežom od više od 3.000 investitora. Ove godine na to takmičenje prijavilo se 50 startap kompanija, što je dvostruko više nego prošle godine.

Finalisti, njih petoro takmičiće se u novembru, kada će ih ocjenjivati međunarodni žiri.

Osim toga što će predstavljati Srbiju na regionalnom samitu "Sidstars vorld", pobjednik će dobiti mogućnost da osvoji putovanje u Švajcarsku, a ujedno će imati i priliku da se takmiči na tom samitu i osvoji do 500.000 dolara u kapitalnim ulaganjima i drugim nagradama.

Takmičarska rješenja biće predstavljena mreži sa više od 3.000 investitora, što im dodatno povećava šansu za razvoj bisnisa.

O značaju takmičenja za razvoj domaće inovativne scene najbolje govori podatak da su četiri srpska prošlogodišnja tima u finalu ostvarila prodore na inostrana tržišta sa svojim startap rješenjima.