latinica  ћирилица
21/10/2020 |  16:23 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Banjaluka: Sredstva od premijera za podršku najugroženijim porodicama

Udruženje porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Banjaluka će sredstva u iznosu od 10.000 KM, koja su uplaćena iz budžetske rezerve premijera Republike Srpske, utrošiti za pomoć najugroženijim višečlanim porodicama, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Јovan Radovanović.
Јovan Radovanović (Foto: mojkontakt.com) -
Јovan Radovanović (Foto: mojkontakt.com)

On kaže da će najugroženijim porodicama biti kupljeni prehrambeni artikli ili potreban građevinski materijal, dok će mali dio ovih sredstava biti utrošen na rad kancelarije Udruženja.

Radanović navodi da je pomoć iz budžetske rezerve predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića dobila i višečlana porodica Ratković, koja ima jedanaestero djece i najmnogobrojnija je u Banjaluci.

- Porodica Ratković je član Udruženja od samog osnivanja. To je sada najmnogobrojnija porodica u Banjaluci, s tim što smo imali tri porodice sa 14 djece, koja su već sad prerasla, tako da su Ratkovići sad najmnogobrojnija porodica kod nas - rekao je Radovanović.

On kaže da na području Banjaluke ima više od 700 registrovanih višečlanih porodica i da taj broj stalno raste.

- Većina tih porodica živi na selu - rekao je Radovanović i dodao da je oko 10 odsto onih koji su teškoj socijalnoj i materijalnoj situaciji.

On je dodao da je prije pandemije virusa korone bilo više od 65 odsto nezaposlenih iz višečlanih porodica.

Radanović kaže da je potrebno uraditi bazu podataka višečlanih porodica u Srpskoj, jer o tome nema tačnih podataka, s obzirom da lokalna udruženja koja ih okupljaju sporo dostavljaju podatke.

On navodi da se, na osnovu dostavljenih spiskova računa, procjenjuje da u Srpskoj ima više od 5.000 višečlanih porodica.

Radanović ocjenjuje da su višečlane porodice "fenomeni, koje ne prave budžet, ne kalkulišu i ne stavljaju na papir šta sve treba, već kada im nešto zatreba kupuju".

- Neki smatraju da je Udruženje samo za socijalnu kategoriju, a tek kada ostvari neko pravo kao što su besplatni udžbenici za školarce, stipencije za učenike i studente ili basplatan boravak za četvrto djete u vrtiću, onda ipak vide da se izborilo i za neke povlastice - rekao je Radovanović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković odobrio je u prvoj polovini oktobra 65.000 KM iz budžetske rezerve predsjednika Vlade za ovu godinu u humanitarne svrhe.

U Vladi Srpske Srni je ranije rečeno da je iz budžetskih sredstava premijera Srpske za ovu godinu planirano još izdvajanja u humanitarne svrhe, o čemu će javnost biti obaviještena.