latinica  ћирилица
21/10/2020 |  17:38 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

"Tamburica fest" predstavljen na velikom filmskom festivalu u Izmiru

Međunarodni festival tamburaške muzike "Tamburica fest" zauzeo je posebno mjesto na šestom "Balkan panorama film festivalu" u Izmiru, na kojem su od 15. do 21. oktobra predstavljena najnovija kinematografska ostvarenja 14 zemalja, saopšteno je danas iz "Tamburica festa".
Pejčić-Salini (foto.privatna arhiva) -
Pejčić-Salini (foto.privatna arhiva)

Direktor "Tamburica festa" Јovan Pejčić je, kao specijalni gost, na smotri filmova u Turskoj predstavio zvanično najbolji festival etno-muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u Srbiji.

Osim promocije, Pejčić je reditelju i organizatoru festivala u Izmiru Saliju Saliniju uručio i posebno priznanje, plaketu "Tamburica festa" za očuvanje tamburaške kulture.

Sali Salini je prije dvije godine snimio i režirao dugometražni film "Tamburica zvuk ravnice" /"Tamburica The Sound of a Landscape"/, u kojem je na sveobuhvatan način predstavio domaću kulturnu baštinu.

Na "Balkan panorama film festivalu" gostovao je i poznati glumac Rade Šerbedžija, koji je 2008. godine, uz Oliveru Katarinu, otvorio prvi "Tamburica fest" u vojvođanskom mjestu Deronje u opštini Odžaci.