latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:02 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Sarajevo: Onlajn nastava za srednjoškolce; Ograničena okupljanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je danas naredbu da se zbog pogoršane epidemiološke situacije nastava u svim srednjim školama od petka, 23. oktobra, odvija onlajn.
Sarajevo (Foto: D.Ć/klix.ba) -
Sarajevo (Foto: D.Ć/klix.ba)

Kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade naloženo je da se i dalje nastava odvija u osnovnim školama, uz primjenu kombinovanih modela, dok se pohađanje predškolskih ustanova nastavlja kao do sada, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Krizni štab donio je i naredbu da se zabranjuje okupljane više od 30 ljudi u zatvorenom i više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

U saopštenju se navodi da se zabrana odnosi na sahrane, kao i na političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, sa maksimalno 30 gostiju, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Novim naredbama je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti i tržnim centrima.

Dozvoljen je boravak jednog lica na 10 metara kvadratnih, s tim da u jednom objektu ne smije biti više od 30 ljudi, u koje se ne ubrajaju zaposleni.

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su se pridržavati svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge, navodi se u saopštenju.

Nove naredbe važe do 31. oktobra.