latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:26 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Akcija "Netvork" - ponovo hapšenje

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su, u nastavku akcije "Netvork", uhapsili jedno lice osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Osumnjičeni je lišen slobode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i nalazi se u prostorijama SIPA.

Nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku, on će biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopšteno je iz SIPA.

Iz SIPA podsjećaju da su u akciji kodnog naziva "Netvork" pripadnici Agencije juče izvršili pretrese na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo i lišili slobode jedno lice zbog osnovane sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, te pranje novca.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, dok je lice lišeno slobode, nakon kriminalističke obrade, danas predato Tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeno lice počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novca u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, steklo protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427 KM.