latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:28 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Trebinje sa Dučićevim imenom širilo svoj značaj (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Trebinje na najbolji mogući način odužuje Јovanu Dučiću, velikanu srpske književnosti, čovjeku koji je ostavio nesumnjiv doprinos u diplomatiji i dobro razumio srpske nacionalne interese i položaj Srba, koji je bio težak u njegovo vrijeme.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

Dodik je podsjetio da je prije 20 godina prisustvovao dopremanju zemnih ostataka velikog pjesnika iz SAD u Trebinje.

- Tad sam bio predsjednik Vlade Republike Srpske. Ovih 20 godina Trebinje je sa imenom Dučića širilo svoj značaj i uvjerenje da ne može bez Dučića. I Dučić, naravno, nije mogao bez Trebinja, zato je i zavjetovao da ovdje budu sahranjeni njegovi ostaci - istakao je Dodik prije svečane akademije, centralnog događaja povodom manifestacije "Dučićeve večeri poezije".

Zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Јovana Dučića /1874-1943/, dopremljeni iz SAD, položeni su 22. oktobra 2000. godine u grobno mjesto u novoizgrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina, iznad Trebinja, čime je ispunjena posljednja pjesnikova želja.

Veliki pjesnik preminuo je na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenesen u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.