latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:53 ⇒ 22/10/2020 | 07:27 | Autor: RTRS

Pogoršana situacija; Od 1. novembra serološka ispitivanja (VIDEO)

U Srpskoj još 268 novozaraženih virusom korona i dva smrtna slučaja. U FBiH, čak 654 novooboljelih i 12 preminulih.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Zbog pogoršane epidemiloške situacije uvedene su pojačane mjere u Banjaluci. Nošenje zaštitne maske i na otvorenom u Srpskoj je od danas obavezno.

Nove strože mjere Banjalučanima ne predstavljaju problem. Upoznati su sa obavezom nošenja maske na otvorenom i kaznom za nenošenje od 100 maraka.

Banjaluka je i dalje sa najlošijom epidemiološkom situacijom - danas rekordan broj novooboljelih, čak 121, a povećan je i broj pacijenata na bolničkom liječenju i respiratoru.

Zbog toga je Gradski krizni štab uz republičke mjere najavio i strože kontrole, masovnu dezinfekciju zgrada, javnih prostora, gradskih ustanova i preduzeća, dječijih igrališta i domova za stare.

Najavljeno je otvaranje još jedne Kovid ambulante jer je primarna zdravstvena zaštita preopterećena.

- U narednih mjesec dana očekujemo i veći broj lica koji će imati tešku kliničku sliku i, nažalost, smrtne ishode jer je takvo kretanje virusa zabilježeno i u svijetu i kod nas - izjavila je direktorka ЈZU Dom zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Situcija se pogoršava i u Bijeljini gdje je u proteklih 48 časova registrovano 113 pozitivnih slučajeva.

Bijeljinski krizni štab najavljuje pojačane kontrole, posebno ugostiteljskih objekata.

- Situacija u kovid bolnici je takva da trenutno imamo 15 bolesnika. Od toga su dva na respiratoru, jedan je intubiran. Imamo 12 teških bolesnika od kojih su dva životno ugožena i troje srednje teških bolesnika - rekao je direktor bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina Zlatko Maksimović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zamolio je građane, pogotovo mlađu populaciju, da se pridržavaju mjera i nose maske. 

Počinje i sezona respiratornog virusa - novi izazovi su pred zdravstvenim radnicima. Upravo o tome, ali i o praksama i preporukama razgovaraju epidemiolozi na dvodnevnom skupu u Tesliću.

- Tema skupa su različite praksama koje se primjenjuju u svijetu kada je u pitanju nadzor nad zaraznim bolestima, prvenstveno nad virusom korona i daljim koracima u Republici Srpskoj - izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јelena Đaković Dević navela je da je i ovaj skup prilika da se razmotri epidemiološka situacija i postojeće mjere.

- Počinje i sezona respiratornog virusa pa ćemo razmotriti i te izazove - rekla je ona.

Da li će kolektivni imunitet pomoći u smanjenju broja zaraženih u Srpskoj znaće se tek kada se sprovedu studije o serološkim ispitivanjima koje počinje 1. novembra.

U prvoj fazi, metodom nasumičnog odabira biće ispitano 1.700 uzoraka. Druga faza očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine.

Studiju sprovodi Institut za javno zdravstvo i Medicinski fakultet u Foči.