latinica  ћирилица
21/10/2020 |  18:58 ⇒ 21:15 | Autor: TANЈUG

Dačić na sjednici SB UN: Priština obmanula ne samo Srbiju već i EU

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio na sjednici Savjeta bezbjednosti da je Priština obmanula ne samo Srbiju već i EU jer je nakon potpisivanja Briselskog sporazuma odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština, sa obrazloženjem da nije u skladu sa kosovskim ustavom.
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs) -
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs)

Dačić je rekao i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u dijelu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava povjerenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj vjeri.

- Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovdje postavljao više puta - da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže "mi nećemo sprovesti dogovoreno" - rekao je Dačić.

On je upitao, "šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze?".

- Da li biste imali strpljenja, razumijevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primjenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvidjeti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine - rekao je Dačić.

Ruski ambasador predstavnici Prištine: Bićete isključeni

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja oštro je danas, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, upozorio predstavnicu kosovskog ministarstva spoljnih poslova Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

- Uslovi pod kojima predstavnioci Kosova mogu da učestvuju na suednicama Savueta bezbuednosti su jasno postavljeni - rekao je ambasador Rusije, koja predsjedava SB UN.

On je dodao da je ohrabrujuće to što je prošle nedjelje, tokom posjete Prištini, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma.

- Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodao je i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u dijelu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava povjerenje i obesmišljava postignute dogovore.

Dačić je dodao da se čak i u vrijeme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmjereni protiv srpske zajednice nastavljaju istim intenzitetom i dodao da je prije samo par nedjelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac pucao na srpsku djecu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske djevojčice dok se vraćala iz škole.

- Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja - rekao je Dačić i ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji zaista srpske.

- Šta je sljedeće, negiranje da su Srbi ikada živjeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO-voj Listi svjetske baštine u opasnosti - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija već 20 godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je teroristička Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu i Metohiji, a da se istovremeno od Prištine čuju samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila.

Prema njegovim riječima, formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva prije više od pet godina govori da postoji i druga strana priče.

Kako je dodao, prisustvo Unmika na KiM je i dalje neophodno zbog čega se očekuje nastavak mandata te misije, ali i da je važno i prisustvo EULEKS-a, zbog angažmana u oblasti vladavine prava i KFOR kao glavnog garanta bezbjednosti.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Dačić je kazao da nisu laki jer i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali i da je dijalog jedini mogući način da se dugoročno riješe problemi i uspostave bolji odnosi.

Dačić je zaključio da je početkom septembra napravljen korak u dobrom smjeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je dug put do političke normalizacije odnosa.