latinica  ћирилица
21/10/2020 |  19:20 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Šeranić: Odlična saradnja republičke vlasti sa opštinama Stanari i Teslić (FOTO/VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je kako epidemiološke mjere primjenjuju domovi zdravlja u Tesliću i Stanarima.
Šeranić - posjeta opštini Stanari - Foto: SRNA
Šeranić - posjeta opštini StanariFoto: SRNA

Razgovarano je o ulaganjima koja bi trebalo da unaprijede njihov rad.

Šeranić je pohvalio način na koji epidemiološke mjere sprovodi Dom zdravlja u Tesliću, koji pozitivno posluje.

- Neizbježna je tema i epidemiološke situacije, prije svega virusa korona, i aktivnosti Doma zdravlja na ovom polju gdje sam rekao da sam zadovoljan načinom na koji je organizovano pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu. Razmotrili smo i projekte unapređenja Doma zdravlja, prije svega u infrastrukturi Hitne medicinske pomoći, pa sam i to posjetio - rekao je Šeranić.

- Mi iz sopstvenih sredstava nabavljamo ultrazvučni aparat. Problem je što dosta dugo nije ulagano u obrtna sredstva. Najveći problem je RTG uređaj, gdje smo zamolili doktora Šeranića da nam Vlada pomogne u kupovini - izjavio je direktor Doma zdravlja Teslić Srđan Danilović.

Istaknuta je i zavidna saradnja Doma zdravlja i Zdravstvenog centra "Banja Vrućica"

- Zdravstveno-turistički centar se uključio da uradi ono što je ostalo i što je potrebno da se nabavi, a to je inhalator, stabilizator, i sve što buide potrebno dodatno. Zajedno provodimo i preventivne preglede po terenu u ambulatama porodične medicine - poručio je direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" Dragan Bogdanić.

Šeranić u Tesliću (foto: RTRS)

O kupovini vakcina za sezonski grip i pripremi Doma zdravlja za prelazak na trezorsko poslovanje, ministar je razgovarao sa načelnikom opštine Stanari Dušanom Panićem i direktorom tamošnje zdravstvene ustanove Nedeljkom Đekićem.

- Do sada su na trezorsko poslovanje prešla tri doma zdravlja. Čelinac koji je išao u prvoj godini, zatim Derventa i Bratunac u drugoj godini. U ovoj godini, u najavi su domovi zdravlja Milići, Prnjavor i evo sad i Stanari - istakao je Šeranić.

Pohvalna organizacija rada i pozitivan finansijski izvještaj ohrabrili su rukovodstvo Doma zdravlja da najavi i sistem u kojem bi ljekar išao neposredno do pacijenata.

- S obzirom na to da nemamo finansijskih problema vjerujemo da ćemo na trezorski način poslovanja preći već sa prvim danom naredne godine - rekao je direktor Doma zdravlja Stanari Nedeljko Đekić.

- Od osnivanja opština Stanari je postavila nekoliko ciljeva. Među prioritetnim je zaštita zdravlja stanovništva. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u tome i uspjeli - naglasio je načelnik opštine Stanari Dušan Panić.

Ministar Šeranić nada se nastavku odlične saradnje republičke i vlasti u Stanarima.