latinica  ћирилица
21/10/2020 |  19:39 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Novi studijski program na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu predstavljen je novi studijski program na trećem ciklusu studiranja ili doktorskim studijama - Bioinženjering i medicinska informatika.
ETF Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
ETF Istočno SarajevoFoto: RTRS

Riječ je o multidisciplinarnom studijskom programu koji organizuju Elektrotehnički, Medicinski i Mašinski fakultet.

Ideja potekla još 2014. godine, a u akademskoj 2020/21 dobiće svoju konkretizaciju.

Bioinženjering i medicinska informatika omogućiće svim masterima koji završe Medicinski, Elektrotehnički ili Mašinski fakultet da se upišu na jedinstven studijski program koji će obuhvatiti sve ove oblasti.

- Napretkom same tehnologije i medicine, informatika se ne može isključiti iz medicine jer je neophodna za ranu dijagnostiku oboljenja. Takođe, ne može se isključiti ni mašinstvo zbog nanonauka i nanotehnologija i razvoja implantata u mnogim granama, počevši od stomatologije, ortopedije, kardiovaskularnih oboljenja... - izjavio je dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović.

Novi studijski program biće veliki izazov i za kandidate i za profesore.

- Studij je koncipiran na taj način da na prvoj godini, zavisno od profila kandidata koji upisuju, doktori imaju osnovne inženjerske predmete kako bi stekli osnovna znanja iz inženjerstva. S druge strane, inženjeri koji upisuju ove doktorske studije na prvoj godini će imati jedan ozbiljan program upoznavanja sa anatomijom i fiziologijom čovjeka - objasnio je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić.

Doprinos razvoju i realizaciji ovog studijskog programa koji traži znanja i odgovore na kompleksna pitanja u vezi medicine, stomatologije, farmacije i to sa aspekta inženjerstva, daće i Mašinski fakultet.

- Istakao bih nekoliko nastavnih disciplina koje će se realizovati u okviru ovog studijskog programa, a tiču se Mašinskog fakulteta. To su, dakle, prije svega biomaterijali, zatim biomehanika i dio koji se odnosi na upotrebu robotskih sistema u medicini sa aspekta kinematike, odnosno mehanike robotskih sistema - rekao je dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik.

Ovakvi programi već postoje širom Evrope i svijeta i dobro funkcionišu. Zapošljavanje onih koji završe ove doktorske studije je dobro.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na ovaj studijski program trebalo bi da bude upisano 15 kandidata - po pet sa sva tri fakulteta.