latinica  ћирилица
21/10/2020 |  20:18 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Iz biblioteke Јovana Dučića"

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je otvorena izložba pod nazivom "Iz biblioteke Јovana Dučića" i premijerno prikazan kratki film "Legat Јovana Dučića" u produkciji ove ustanove, u okviru manifestacije "Dučićeve večeri poezije", koja se ove godine obilježava povodom 20 godina od prenošenja pjesnikovih zemnih ostataka iz SAD u rodni grad.
Otvorena izložba "Iz biblioteke Јovana Dučića" - Foto: SRNA
Otvorena izložba "Iz biblioteke Јovana Dučića"Foto: SRNA

Otvaranju izložbe i prikazivanju filma prisustvovala je pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je rekla da Ministarstvo prosvjete i kulture već godinama finansijski i na svaki drugi način podržava "Dučićeve večeri poezije" kao jednu od najznačajnijih manifestacija kulture u Srpskoj.

Ona je dodala da je resorno ministarstvo finansijski podržalo i večerašnju izložbu, zato što je riječ o izuzetno vrijednom legatu jednog od naših najvećih književnika.

- Ono što je sljedeća faza kada je riječ o ovoj izložbi jeste da se taj legat digitalizuje, da se tako trajno sačuva, ali i približi javnosti, pogotovo mlađim generacijama da znaju, čuvaju našu neprocjenjivu kulturnu baštinu - rekla je Đakovićeva.

Ona je napomenula da je osnovni zadatak svih da čuvaju književnu kulturnu baštinu kao dio nacionalnog i kulturnog identiteta.

- Ministarstvo prosvjete i kulture je upravo na tom zadatku ove godine organizovalo kampanju "Čitajmo zajedno", a jedan od šest velikana koje smo promovisali u kampanji je upravo Јovan Dučić - naglasila je Đakovićeva.

Ona je ukazala da je važno da Banjaluka i Krajina kao Petra Kočića slave i Јovana Dučića, ali i da i Trebinje i Hercegovina slave oba ova velikana.

Đakovićeva je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture prije nešto više od mjesec dana organizovalo u Trebinju izložbu o Petru Kočiću i njegovoj porodici.

- Upravo zbog toga što smo na tragu da je neophodno uspostaviti književne i kulturne rute i naše književne velikane približiti svakom građaninu Republike Srpske, da se osjećaju da je to dio njihovog bogatog nacionalnog i kulturnog identiteta - istakla je Đakovićeva.

Zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić, otvarajući izložbu, istakla je da grad Trebinje uvijek može računati na Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

- Hvala što grad Trebinje drže na mjestu koje ovaj grad zaslužuje. Čast je reći da smo iz Trebinja, jer nas ljudi, gdje god da odemo, prepoznaju po Јovanu Dučiću. Privilegija je biti danas na ovom mjestu, ispred Dučićevih djela, posebno ove godine kada se obilježava 20 godina od povratka posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika - navela je Skočajićeva.

Bibliotekarka Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković rekla je da ovu ustanovu kulture krasi ova kolekcija knjiga Јovana Dučića i predstavlja pravo kulturno blago, ne samo u Trebinju, već i šire.

Biblioteka Јovana Dučića ima 6.652 bibliotečke jedinice. Od toga, 5.500 su monografske publikacije, a ostalo čine serijske publikacije i druga bibliotečka građa.

Biblioteka je podijeljena na trebinjski i američki fond. Trebinjski fond čine publikacije koje su 1941. stigle u Trebinje iz Portugalije /prije Dučićevog polaska u Ameriku/, a sva bibliotečka građa koja predstavlja američki fond u Trebinje je došla iz Amerike 1961. godine.

U Dučićevoj biblioteci publikacije su na 12 jezika, najviše na srpskom i francuskom.

Skupština opštine Trebinje je 2004. godine, na prijedlog Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, proglasila biblioteku Јovana Dučića pokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja za Srpsku.

Večeras je u okviru iste manifestacije "Dučićeve večeri poezije" u Galeriji Muzeja Hercegovine otvorena izložba "Srpske pravoslavne škole u BiH - Ljetopisi" iz Fonda pedagoškog Muzeja u Beogradu, autora Aleksandre Milovanović, u okviru koje su predstavljena 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji BiH iz perioda od 1850. do 1912. godine.

Povezane vijesti:

Trebinje sa Dučićevim imenom širilo svoj značaj