latinica  ћирилица
21/10/2020 |  22:06 ⇒ 22:08 | Autor: SRNA

Završene 53. "Dučićeve večeri poezije"

Svečanom akademijom večeras su u trebinjskom Kulturnom centru završene "Dučićeve večeri poezije" - manifestacija koja traje pune 53 godine.
"Dučićeve večeri poezije" - Foto: SRNA
"Dučićeve večeri poezije"Foto: SRNA

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da Trebinje, bez obzira na epidemiju virusa korona, nije željelo da prekine tradiciju ove manifestacije, da bi se na pravi način odužilo svome pjesniku.

- Ostaće u analima zabilježena zanimljivost da se "Dučićeve večeri poezije" odvijaju u kontinuitetu 53 godine. I za vrijeme bombardovanja Trebinja, i za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata ovdje se čula Dučićeva riječ, ali i brojni stihovi ohrabrenja njegovih nasljednika po pjesničkoj strasti i neumornom peru - istakao je Ćurić.

On je naglasio da Trebinje sa pravom nosi epitet grad kulture i da je upravo Dučić tome najviše doprinio.

- Dučićevim povratkom započela je intenzivnija realizacija njegove davno promišljene i dobrim dijelom ostvarene ideje o Trebinju kao gradu kulture. S njim na Crkvini sve nam je jednostavnije i lakše, pa i da spoznamo da je taj projekat dobro utemeljen, da je realističan i da nudi više nego što se moglo očekivati - rekao je Ćurić.

On je istakao da su Trebinje i Hercegovina ponosni na Dučića, te da ih upravo taj ponos vodi u dalji napredak.

- S Dučićem u pamćenju i našoj kulturnoj baštini jednostavno ne možete pristati na malo i osrednje, niti možete, niti imate pravo da budete bez ambicija - rekao je Ćurić.

U programu večerašnje akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, vokalni solisti iz Beograda, te muzičari i učenici iz Trebinja.

"Dučićeve večeri poezije" održane su pod pokroviteljstvom grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pogledajte snimak svečane akademije:

Povezane vijesti:

Dučić bi sada bio ponosan na svoje Trebinje

Otvorena izložba "Iz biblioteke Јovana Dučića"

Trebinje sa Dučićevim imenom širilo svoj značaj