latinica  ћирилица
21/10/2020 |  22:45 | Autor: TANЈUG

Šta Hrvati misle o uvođenju evra?

Građani Hrvatske najveću prednost eventualnog uvođenja evra vide u izjednačavanju Hrvatske s ostatkom Evropske unije i jednostavnijem plaćanju.
Novac (Foto: Keystone) -
Novac (Foto: Keystone)

Najveće bojazni vezane su za eventualni rast cijena i gubitak "monetarnog suvereniteta", pokazuju rezultati ankete portala MojPosao.

Prema istraživanju sprovedenom putem servisa MojaPlata na više od 3.500 ispitanika, više od trećine anketiranih, njih 35 odsto, niti podržava niti ne podržava uvođenje evra, odnosno nemaju jasno definisan stav i ti ispitanici su izuzeti iz dalje obrade.

Od građana koji imaju mišljenje o toj temi, njih 54 odsto podržava uvođenje evra, dok 46 odsto ne podržava ulazak Hrvatske u evrozonu. Promjenu valute u većoj mjeri podržavaju stariji ispitanici, pa se tako oni stariji od 46 godina u 65 odsto slučajeva pozitivno izjašnjavaju o toj temi, a kod mlađih od 25 godina pozitivno mišljenje ima 49 odsto.

Uvođenje evra podržava 64 odsto anketiranih muškaraca i 43 odsto žena. Istraživanje je pokazalo i da su za uvođenje evra oni s višim platama - za uvođenje evra je 74 odsto onih sa neto zaradom višom od 8.500 kuna, dok je kod onih s primanjima nižima od 4.500 kuna taj postotak 43 odsto.

Anketirani smatraju da će se napuštanjem kune ukloniti valutni rizik povezan s kursaom i istovremeno dobiti stabilnija valuta, dok dio građana procjenjuje da će uvođenje evra doprinijeti padu kamatnih stopa na kredite i smanjenju troškova koji nastaju u mjenjačnicama prilikom zamjene kuna u evro.

Kad je o nedostacima riječ, ispitanici se u prvom redu pribojavaju povećanja cijena i gubitka "monetarnog suvereniteta", a svaki treći ispitanik smatra da je prelazak na evro suviše komplikovan, a četvrtina građana ističe nemogućnost korišćenja deviznog kursa na povećanje konkurentnosti ekonomije.