latinica  ћирилица
22/10/2020 |  07:52 ⇒ 07:54 | Autor: SRNA

Dvodnevna sjednica VSTS-a

Informacijom o aktivnostima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milana Tegeltije, danas će početi dvodnevna sjednica ove pravosudne institucije.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Članovima Savjeta obratiće se direktor Sekretarijata VSTS Admir Suljagić informacijom o prilogu VSTS-a za izradu dokumenta za diskusiju za peti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH Evropskoj uniji, koji će biti održan 26. novembra.

Prema predloženom dnevnom redu, Suljagić će podnijeti izvještaj o sprovođenju preporuka Evropske komisije za VSTS i pravosuđe BiH, te prijedlog akcionog plana Ministarstva pravde u Savjetu ministara za realizaciju preporuka iz izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH.

Nakon toga, pred članovima Savjeta naći će se nacrti odluka o formiranju i imenovanju članova stalnih komisija VSTS-a, te informacija o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u BiH.

Na dnevnom redu je i informacija Stalne komisije za legislativu u vezi sa obavezama proizašlim iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina BiH, te saglasnost za traženje mišljenja, prijedloga i sugestija od pravosudnih institucija u vezi sa izradom prijedloga strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i saglasnost za pristup statističkim podacima koji se vode u Modulu za evidentiranje oduzete imovine stečene izvršenjem krivičnog djela u okviru Sistema za automatsko upravljanje predmetima.

Sutra, drugog dana zasjedanja, VSTS će, između ostalog, imenovati nosioce pravosudnih funkcija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te Tužilaštvu i Sudu BiH.

Početak sjednice zakazan je za 9.00 časova.