latinica  ћирилица
22/10/2020 |  08:30 ⇒ 10:18 | Autor: SRNA

Bevanda: Potreban novi kredit MMF-a

Ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da je novi kredit MMF-a potreban BiH, napominjući da ta sredstva idu u budžete entiteta.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

- Aranžman sa MMF-om uvijek je dobrodošao i taj stav imam godinama jer se radi o najpovoljnijim kamatama, ali i korisnim reformama - rekao je Bevanda za današnji sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, ono što možda nije dovoljno jasno jeste da sredstva MMF-a idu u budžete entiteta, a ne BiH.

- Finansijska stabilnost zemlje u smislu njenog finansiranja je neupitna i nisu ovi aranžmani sa MMF-om presudni - poručio je Bevanda.

On je dodao da je sasvim normalno da entitetima treba finansijska podrška "u ovakvim vremenima, kada je cijeli svijet u ekonomskoj krizi".

- U entitetskim budžetima su i socijalna davanja, i razvojna komponenta i podsticaji privredi i, s te tačke gledišta, novi program sa MMF-om bi bio od koristi. Ne samo kao finansijska podrška nego i kao put u reforme i bolju organizaciju pojedinih sektora, ali i za privlačenje drugih investicija, jer tamo gdje je MMF, dolaze i druge međunarodne finansijske institucije - zaključio je ministar finansija u Savjetu ministara.

On je ocijenio kao normalno da se sačeka kraj izborne kampanje u BiH za početak pregovora sa MMF-om.