latinica  ћирилица
22/10/2020 |  08:31 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Počinje "Ogledalo epskog stvaralaštva"

Manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva", pod motom "Žene, junaci epskih pjesama", biće održana od danas do subote, 24. oktobra, u Kulturnom centru Istočnom Novom Sarajevu u organizaciji Guslarskog društva "Filip Višnjić".
Gusle - Foto: ilustracija
GusleFoto: ilustracija

Sekretar Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajava Vitomir Arsenić rekao je Srni da će centralni program ove manifestacije biti održan sutra, sa početkom u 19.00 časova, kada će biti izveden muzičko-scenski prikaz "Žene, junaci epskih pjesama".

Prema njegovim riječima, ova manifestacija prvenstveno ima za cilj očuvanje kulturne baštine, epske poezije i gusala.

- U plejadi muških likova, koji pršte od junaštva i snage, a ponekad i od surovosti, ponosno se uzdižu ženski likovi naše narodne epike. Ženski likovi naše usmene baštine nisu učestali kao muški, što ne znači da su i manje važni. Naprotiv, u pojedinim pjesmama nosioci su najviših etičkih normi. Većina naših epskih junakinja posejduje najvrednije ljudske kvalitete - od dobrote i požrtvovanosti, pa sve do hrabrosti i mudrosti - naglasio je Arsenić.

Arsenić je precizirao da u programu učestvuju guslari Boro Lakić, Nemanja Timotija, Nikola Matović i on, kao i pojci srednje muzičke škole Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" Tamara Mitrović, Milica Kovačević, Teodora Arsenić i Ana Kovačević.

Koncept i scensku postavku uradio je režiser Vitomir Mitrić, koji je rekao da se u ovom scenskom izvođenju kroz kosovski i pokosovski ciklus pokazuje stvarni značaj junakinja i njihova pozicija u epskom sistemu.

- Epski koncept najčešće odražava realnu poziciju žene i okvire u kojima se stvaraju izuzetni, veliki i savremeni likovi epskih junakinja - izjavio je Mitrić Srni.

On je istakao da je poetika srpskog pjesništva, kao i istorija, a porodični i mitski tipovi junakinja - majke, ljube, kćerke, djevojke i vile, sagledavaju se kao raznovrsni tipovi koji otkrivaju pravila tradicionalne kulture.

- Upravo zbog toga, a i zbog znanja, mudrosti, moći i hrabrosti koja pripada ženi, jeste i najjača odbrana smisla njenih riječi i refleks pravila koje je narodni pjevač povjerio ženskim likovima - rekao je Mitrić.

Zbog ograničenog broja gledalaca radi poštovanja propisanih epidemioloških mjera i preporuka, scenski prikaz biće snimljen i emitovan na internet televiziji "Ljudi govore", koju će realizovati Nedeljko Žugić.

Na realizaciji i pripremi projekta su radili i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Peđa Hart i Nemanja Puhalo.

Tehničku realizaciju projekta realizovaće Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Arsenić je najavio da će sutra, sa početkom od 11.00 časova u amfiteatru "Beli Vuk" na Tvrdimićima biti održana tribina "Epski deseterac - istorija koja se pjeva", na kojoj će govoriti profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević i Dušan Pejić, a epske pjesme će izvoditi guslari Srđan Trifković, Neđeljko Crnjak, Boro Lakić, Nemanja Timotija i Vitomir Arsenić.

- Ovo je tradicionalna manifestacija koju organizuje Guslarsko društvo "Filip Višnjić" Istočno Sarajevo dvanaestu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo. Ove godine je manifestacija podržana i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu - naveo je Arsenić.