latinica  ћирилица
22/10/2020 |  09:27 ⇒ 09:43 | Autor: RTRS

Počela realizacija projekta "Škola arheologije - Kastel 2020"

Društvo arheologa Republike Srpske, u saradnji sa Muzejom Republike Srpske, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci i Filozofskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, te uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, počelo je sa realizacijom projekta "Škola arheologije – Kastel 2020".
Škola arheologije – Kastel 2020 - Foto: RTRS
Škola arheologije – Kastel 2020Foto: RTRS

Ovaj projekat sufinansiran je od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka.

Projektom je predviđen nastavak radova na lokalitetu Kastel na lokaciji Dvorište II  te predavanja iz oblasti arheologije u Muzeju Republike Srpske.

Realizacija projekta zamišljena je tako da se prve sedmice, 19. do 24. oktobra pripremi teren za rad sa studnetima, a da se od 26. do 30. oktobra u rad uključe studenti Odsjeka istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i studenta Odsjeka za istoriju i arheologiju Univerziteta Istočno Sarajevo Pale.

Kako se u posljednjih nekoliko dana zdravstveno - epidemiološka situacija znatno pogoršala, biće revidirana realizacija projekta, tako da u aktivnostima učestvuju samo studenti koji se trenutno nalaze u Banjaluci.

Aktivnosti će takođe biti sprovedene samo na terenu, na otvorenom, dok se planirana stručna javna predavanja predavača iz Srbije, Slovenije i BiH, inače predviđena za poslijepodnevne časove u Muzeju Republike Srpske, odgađaju.

Terenska nastava za studente Odsjeka za istoriju i arheologiju Univerziteta Istočno Sarajevo Pale kao i navedena javna predavanja prolongirana su za proljeće 2021. godine, takođe na Kastelu.