latinica  ћирилица
22/10/2020 |  10:28 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Regionalni projekat za zaustavljanje nezakonite trgovine

Predstavnik UN Kancelarije za borbu protiv droge i kriminala u BiH Dubravka Piotrovski danas je upoznala glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić o aktivnostima u okviru regionalnog projekta za zaustavljanje nedozvoljene trgovine oružjem i druge nezakonite trgovine, koji u BiH realizuju kroz Globalni program za vatreno oružje.
Sastanak u Tužilaštvu - Foto: SRNA
Sastanak u TužilaštvuFoto: SRNA

Piotrovski je Tadićevoj prenijela zahvalnost vođe Globalnog programa za vatreno oružje UNODC-a u Beču Simon Grasi i zvaničnika UNODC-a za prevenciju kriminala i kazneno pravosuđe Diman Dimova na dosadašnjoj dugogodišnjoj saradnji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tadićeva je istakla da Tužilaštvo BiH, u skladu sa nadležnostima, procesuira predmete koji se odnose na nezakonitu trgovinu, te krijumčarenje i neovlašten promet naoružanja, municije i proizvoda dvojne namjene u skladu sa Krivičnim zakonom BiH.

Ona je dodala da ova krivična djela često imaju regionalni i međunarodni karakter i u vezi su sa krivičnim djelima terorizma, neovlaštenog prometa droge i trgovinom ljudima, te zahvalila predstavnici UNODC-a na saradnji.

Tužioci Tužilaštva BiH pohađali su i specijalističke obuke iz ove oblasti koje su organizovale međunarodne organizacije UN, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.