latinica  ћирилица
22/10/2020 |  12:05 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Petković: Bez Beograda i kompromisa nema rješenja kosovskog pitanja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je jasno da bez Beograda i kompromisa nema rješenja kosovskog pitanja i istakao da je to pokazala i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

- I to što smo juče na sednici Saveta bezbjednosti UN mogli da vidimo različite stavove velikih sila o pitanju Kosmeta, veliku podeljenost o tome na koji način se to pitanje tretira, pokazuje da nema drugog rješenja bez onog o kojem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori, a to je da idemo u pravcu kompromisnog rešenja, da bez Beograda nema rješenja - rekao je Petković.

Naglasio je da to treba da shvate mnogi na Zapadu, kao i Priština, te da Srbija neće pristati na poniženja, a predsjednik Vučić podleći pritiscima.

- Upravo to što se u izveštaju generalnog sekretara UN navode opstrukcije Hašima Tačija i Kadrija Veseljija govori i o obimu tih opstrukcija, čiji je cilj da se ne sazna istina i ne utvrde činjenice - naveo je Petković za RTS.

On je rekao da danas nije lako biti Srbin na Kosmetu, posebno južno od Ibra i u srpskim enklavama, ali da je napaćeni srpski narod, zajedno sa rukovodstvom Srbije, opredijeljen da se bori za opstanak.

- Kad god imate agresivnu retoriku iz Prištine, postoji i pojačano delovanje albanskih ekstremista upereno protiv Srba. Moramo da poradimo na tome da se konačno stane sa napadima na Srbe, a posebna odgovornost za to je na međunarodnoj zajednici, naročito na Kforu -  zaključio je Petković.