latinica  ћирилица
22/10/2020 |  14:42 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Septembarska prosječna plata 965 KM

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj bila je 965 KM i u odnosu na avgustovsku nominalno je veća za 0,3 odsto, a realno za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Najveća mjesečna plata nakon oporezivanja isplaćena u septembru u iznosu od 1.467 KM bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja, a najniža, od 668 KM, u građevinarstvu.

U septembru ove godine u odnosu na isti mjesec lani najviši procentualni nominalni rast plate nakon oporezivanja od 15,9 odsto bio je u područjima umjetnosti, zabave i rekreacije.

Prosječna septembarska bruto plata iznosila je 1.498 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru ove godine u odnosu na avgust u prosjeku su više za 0,1 odsto, dok su u odnosu na septembar prošle godine u prosjeku niže za 1,7 odsto.

Najviši godišnji rast cijena u septembru od 3,6 odsto bio je u grupi alkoholna pića i duvan zbog povećanja cijena duvana i piva, dok je najveći pad cijena od 10,8 odsto bio u odjeljku prevoz, zbog nižih cijena goriva i maziva.