latinica  ћирилица
22/10/2020 |  14:54 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mehmedagića (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića /58/ i rukovodioca Odsjeka za sajber bezbjednost OBA BiH Muhameda Pekića /29/ koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Optužnica je podignuta nakon što su Mehmedagić i Pekić u svojstvu osumnjičenih u petak saslušani u prostorijama Tužilaštva.

Optužnica tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom avgusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA BiH u svrhe privatnih i ličnih interesa, da bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, oni su na taj način višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije zagarantovano Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužilaštvo je u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrdu, predložilo da se optuženima Mehmedagiću i Pekiću zabrani obavljanje službenih dužnosti i kontakt sa zaposlenim u Agenciji, kako bi se izbjegao mogući uticaj na sudski proces.

Sud ima osam dana da se, po optužnici, izjasni.

Povezane vijesti:

Dodik: Preduzeti mjere protiv svakog optuženog službenika