latinica  ћирилица
22/10/2020 |  15:35 | Autor: SRNA

Azerbejdžan: Nećemo pristati na referendum u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan nikada neće pristati da bude održan referendum o samoopredjeljenju oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev.

On je u intervjuu za japanski list "Nikej" rekao da neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu, te da na to Baku nije pristao tokom pregovora niti će sada pristati.

- Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu. Nikada nećemo pristati na to. Nismo pristali tokom pregovora, a sada to ne dolazi u obzir nakon što smo vratili kontrolu nad većinom teritorije - istakao je Alijev.

Alijev je naglasio da je pravo na samoopredjeljenje važan vaktor međunarodnog prava, ali da ne treba da narušava teritorijalni integritet Azerbejdžana.

Prema riječima Alijeva, "Јermeni su već iskoristili pravo na samoopredjeljenje i imaju nezavisnu državu Јermeniju", prenio je TASS.

Moskva je posredovala humanitarnom primirju, koje je stupilo na snagu u podne 10. oktobra, ali je prekršeno. Ministri spoljnih poslova Јermenije i Azerbejdžana su kasnije proglasili novo primirje u ponoć 18. oktobra, ali su se sukobi nastavili, kao i optužbe zaraćenih strana u vezi sa kršenjem dogovorenog prekida vatre.

Sukobi u Nagorno-Karabahu, oblasti u kojoj žive etnički Јermeni, ali koja teritorijalno pripada Azerbejdžanu, eskalirali su 27. septembra i od tada su obje strane prijavile žrtve, uključujući civilne.