latinica  ћирилица
22/10/2020 |  17:00 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Savčić: Borci Šeste sanske i narod Sanskog Mosta zaslužuju svako poštovanje

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da Šesta sanska brigada i njeni borci, ali i narod Sanskog Mosta, zaslužuju svako poštovanje i pažnju zbog onoga što su učinili u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu u borbi za slobodu srpskog naroda i očuvanje teritorije Srpske i vjekovnih srpskih krajeva.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

- Јavnosti Republike Srpske možda je nepoznato da je na prostoru Sanskog Mosta čitav minuli odbrambeno-otadžbinski rat živjelo nekoliko hiljada Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, koji apsolutno nisu imali bilo kakvih neprijatnosti, niti su bili izloženi bilo kakvoj opasnosti, bar oni koji nisu uzeli puške u ruke i nisu ugrožavali slobodu srpskog naroda - rekao je Savčić u Oštroj Luci.

Savčić je naglasio da je i taj podatak razlog da se svi sa poštovanjem i dostojanstvom ophode i prema današnjoj opštini Oštra Luka i njenom stanovništvu.

- To su naši saborci i sugrađani koji su do 10. oktorba /1995. godine/ živjeli na teritoriji Sanskog Mosta. Šesta sanska brigada je jedna od najboljih brigada Vojske Republike Srpske koja je od 1991. branila bivšu državu, njenu teritorijalnu cjelokupnost i integritet sve do posljednjih dana - naveo je Savčić.

On je istakao da je imao priliku da posljednje mjesece rata provede upravo sa borcima Šeste sanske brigade u borbama od Grmeča i Korčanice, do Usoraca i Prijedora.

- Dobro poznajem i borački sastav i borbene kvalitete Šeste sanske brigade i ovo je samo jedan skroman način da se održi sjećanje na tu slavnu jedinicu i njene borce, a briga onih koji danas obavljaju najodgovornije dužnosti u Republici Srpskoj mora biti stalna i neprekidna da svi prpadnici vojske i policije žive životom dostojnim čovjeka i da imaju prioritet u samo jednom pitanju, a to su briga, poštovanje i obezbjeđenje uslova da rade i žive od svoga rada - poručio je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Oštra Luka Јanko Stojnić rekao je da su borci iz ovog kraja bili hrabri i požrtvovani i da su na kraju rata doživjeli tragediju da ostanu bez svoje matične opštine, od čijeg dijela je na teritoriji Republike Srpske formirana današnja opština Oštra Luka.

- Poginulim saborcima dio duga odužili smo na način da smo u svim mjesnim zajednicama podigli spomen-obilježja, centralno je u centru opštine i izgrađena je spomen-soba - istakao je Stojnić.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa rekao je da je Šesta sanska pješadijska brigada formirana 17. septemrba 1991. i da je kroz brigadu prošlo oko 6.500 boraca, od kojih je poginuo 471, a 34 se vode kao nestali.

- Prošla je gotovo sva ratišta. Sticajem okolnosti, Sanski Most je pao, a dio teritorije je pripao Republici Srpskoj. Oštra Luka je četvrtina nekadašnje opštine Sanski Most - dodao je Mastikosa.

Mastikosa je podsjetio da je izgradnja spomen-sobe za poginule borce Šeste sanske brigade počela još 2007, a završena je prije dvije godine.

- Uređena je i zaslužuju je i borci i ovo mjesto. Zahvalni smo i opštini, i Vladi, i Boračkoj organizaciji Republike Srpske što smo mogli da je napravimo kako dolikuje - istakao je Mastikosa.

Spomen-soba i arhiv Šeste sanske brigade nalaze se u novoizgrađenom višenamjenskom objektu vrijednom pola miliona KM, od čega je iz budžeta opštine obezbijeđno 300.000 KM, a iz budžeta Republike Srpske 200.000 KM kroz Vladin program finansiranja prioriteta.