latinica  ћирилица
22/10/2020 |  17:39 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Mitrović: Doboj saobraćajno čvorište (VIDEO)

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da je Doboj ima sve pretpostavke da bude saobraćajno čvorište drumskog i željezničkog saobraćaja u Republici Srpskoj i BiH.
Vojin Mitrović sa gradonačelnikom Doboja Borisom Јerinićem - Foto: SRNA
Vojin Mitrović sa gradonačelnikom Doboja Borisom ЈerinićemFoto: SRNA

Mitrović je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisom Јerinićem, poručio da je izgradnja koridora Pet ce izuzetno bitna za ovu lokalnu zajednicu, kao i izgradnja autoputa od Banjaluke, preko Vukosavlja, Brčkog, Bijeljine i Rače.

- Ta dva projekta dovešće do toga da i Doboj postane jedno izuzetno značajno čvorište na nivou BiH po pitanju putne infrastrukture jer ćemo imati praktično ukrštanje i prema Banjaluci i prema Sarajevu - rekao je Mitrović i dodao da se tako značajno unapređuje perspektiva Doboja, koji će biti povezan i sa Srbijom i sa Hrvatskom, odnosno zapadnom Evropom.

On je naveo da su raspisani i završeni tenderi za dvije dionice koridora Pet ce i to od Јohovca do Rudanke i od Rudanke do Putnikovog brda i da se treba očekivati izbor izvođača radova.

Mitrović kaže da je sa Јerinićem razgovarao i o razvoju željezničkog saobraćaja, podsjetivši na ulogu i značaj ovog grada kao željezničkog čvorišta.

- Postoji interes i Srbije da se izvrši rekonstrukcija pruge od Zvornika do Tuzle, a zatim od Tuzle do Doboja, pri čemu će biti osposobljena veza sa Srbijom. U ovom trenutku imamo vezu sa Sarajevom, a i prema Banjaluci - rekao je Mitrović i dodao da je sljedeća etapa prema Novom Gradu, odnosno Hrvatskoj.

On je naveo da je transportnoj zajednici i EU u interesu razvoj željezničkog saobraćaja

Prema njegovim riječima u narednoj fazi je rješavanje pitanja plovnosti rijeke Save, što je, kako ističe, u interesu BiH, Srbije, Hrvatske, a jednim dijelom i Crne Gore.

- Postoje značajna sredstva koja su i u ovom trenutku raspoloživa i postoji dio grant sredstava negdje u iznosu od 50 odsto za uređenje riječnog korita rijeke Save, a preduslov za sve to je deminiranje - rekao je Mitrović.

On je najavio da će ovo ministarstvo u narednom periodu krenutu u aktivnost deminiranja.

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je Doboj u posljednje dvije godine veliko gradilište i što će realizacijom saobraćajne infrastrukture dobiti novu bolju dimenziju za građana ovog grada, Republike Srpske i BiH.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić kaže da je ovaj grad centar infrastrukturnih projekata u BiH, koje će ovu lokalnu zajednicu povezati sa Srbijom i Hrvatskom i značajnu unaprediti njenu ekonomsku perspektivu.

Današnjem sastanku prisustvovao je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović.