latinica  ћирилица
22/10/2020 |  19:23 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Nosite maske, držite distancu - bolnice suočene sa velikim prilivom oboljelih (VIDEO)

U Republici Srpskoj 387 novih slučajeva zaraze koronom. Tri osobe su preminule. Nadležni ponavljaju da je važno nositi maske i poštovati fizičku udaljenost, jer su bolnice posljednjih dana suočene sa velikim dnevnim prilivom oboljelih. Spremne su i preraspodjele unutar zdravstvenih ustanova ako negativan trend bude nastavljen.
Konferencija za novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

U Srpskoj su u posljednja 24 časa tesirana 963 uzorka. Među 387 novotkrivenih pozitivnih na virus, najviše je iz Banjaluke – 127.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković istakao je da se ljudi u najvećem procentu zaraze u slobodno vrijeme na privatnim okupljanjima.

Kao dokaz efikasnosti aktuelnih mjera naveo je medicinsko osoblje iz infektivnih odjeljenja, koji se na tim rizičnim mjestima uspješno štite maskama i poštovanjem ostalih preporuka.

- Trenutno imamo 354 lica koja su hospitalizovana, u UKC Republike Srpske 125, a u opštim bolnicama 229. Na respiratorima je u ovom času u UKC-U 17 pacijenata, troje u Foči i jedno u Bijeljini - rekao je Zeljković.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić kaže da je za dva dana u ovoj ustanovi zbrinuto 50 pacijenata pozitivnih na kovid. Od ukupno 125 hospitalizovanih, pola je sa teškom kliničkom slikom. Naglašava da je bilo nužno aktivirati i objekat stare pulmologije gdje je već primljeno 36 pacijenata.

- Svi moramo da sprovodimo određene mjere i onemogućimo veće obolijevanje, jer ako se ovakvim trendom nastavi priliv oboljelih, neće biti dovoljno ni 10 ovakvih centara za pacijente - naglasio je Đajić.

Resorni ministar Alen Šeranić ističe da i u stanju znatno pogoršane epidemiološke situacije zdavstveni sistem uspijeva da pruži zaštitu i oboljelim od kovida i pacijentima koji pate od ostalih bolesti. Spreman je, kaže, plan i za prihvat znatno većeg broja zaraženih virusom korona čije stanje zahtijeva bolničko liječenje.

- Plan podrazumijeva da pola bolnice bude rezervisano za zbrinjavanje lica koja imaju potrebu za redovnom zdravstvenom zaštitom, a pola za kovid pacijente. Ili, da cijela bolnica bude proglašena kovid ustanovom - dodao je Šeranić.

Iz Instituta za javno zdravstvo najavljuju povećanje broja testiranja. Ubuduće će u Srpskoj biti testirano po 1.000 uzoraka dnevno.