latinica  ћирилица
22/10/2020 |  19:26 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Banjaluka: Sa novim vrtićima ukinuti liste čekanja (FOTO/VIDEO)

Plan je da se u narednom periodu u Banjaluci u potpunosti ukinu liste čekanja za javne vrtiće, kaže gradonačelnik Igor Radojičić. Da bi ovo bilo i realizovano, završava se izgradnja tri predškolske ustanove, a radovi za dva vrtića trebalo bi da počnu. Ukidanju liste čekanja, ali i realizaciji demografske politike pomaže i obnova starih predškolskih ustanova, koju, osim gradske uprave, inicira i podržava Vlada i Kabinet predsjednice Srpske Željke Cvijanović.
Cvijanović obišla predškolsku ustanovu "Naša djeca" i vrtić "Neven" - Foto: RTRS
Cvijanović obišla predškolsku ustanovu "Naša djeca" i vrtić "Neven"Foto: RTRS

Zamjenom stolarije, obnovom fasade i krova, u sklopu projekta energetske efikasnosti, koji podržava grad Banjaluka, Vlada i kabinet predsjednice Srpske, banjalučki vrtići "Naša djeca" i "Neven" uskoro će imati mnogo bolje uslove za rad i boravak najmlađih Banjalučana.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Andrea Dorić rekla je da se u vrtiću "Naša djeca", koje datira iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, prvu put radi velika investicija koja će omogućiti bolje uslove boravka oko 200 mališana i rada za 22 zaposlena radnika.

Obnova vrtića "Naša djeca" koštaće 459.000 maraka, a vrtića "Neven" 466 000 KM.

Cvijanović obišla predškolsku ustanovu "Naša djeca" i vrtić "Neven" (Foto: RTRS)

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić navela je da je rok za završetak radova januar sljedeće godine, ali i ukazala da bi rok moglo otežati činjenica da se zbog pandemije virusa korona radovi obavljaju poslije radnog vremena vrtića i vikendom.

- Inicijativu za obnovu ovih vrtića dala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u decembru prošle godine u okviru programa demografskog razvoja i populacione politike, kojem je posvećena - istakla je Golićeva.

Inicijativu za renoviranje ovih predškolskih ustanova pokrenula je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Svakako da je jedan od fokusa predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali i ukupno obrazovna sfrera kao jedan od segmenata. Ostali segmenti su vezani za bolji život, otvaranje novih radnih mjesta, adekvatnu infrastrukturu, bolje komunalne usluge i ostalo čemu smo opredijeljeni - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da sve što se danas radi u Banjaluci, a odnosi se na proširenje kapaciteta u vrtićima ili rekonstrukciju postojećih objekata, institucije Srpske rade u skladu sa programom koji je pripremio gradonačelnik Igor Radojičić i njegov tim.

Plan je da izgradnjom tri nove predškolske ustanove do kraja 2020. bude 650 novih mjesta, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izrazio nadu da će u periodu od 5 do 10 godina buti toliko javnih vrtića da u potpunosti nestanu liste čekanja.

- Tri nova vrtića su pred završetkom, u naseljima Petrićevac, Lazarevo i vrtić "Јeževa kućica", a započeta je izgradnja novog vrtića u naselju Kuljani i treba da počne gradnja vrtića u Vrbanji - naveo je Radojičić.

Predsjednica Cvijanović najavljuje da će grad i republičke institucije kada se realizuje projekat energetske efikasnosti pomoći obnovu i nekih drugih stvari u predškolskim ustanovama.

- Bilo da je riječ o renoviranju sanitarija, toaleta ili nešto drugo što budu zahtijevale ove ustanove i zbog toga sam srećna što će to biti kvalitetan projekat - istakla je predsjednica.

U Banjaluci je za prošle projekte energetske efikasnosti uloženo više od 3,1 milion maraka, a po završetku druge faze ta cifra biće veća od 9,5 miliona.