latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:19 ⇒ 23/10/2020 | 10:15 | Autor: RTRS

Višković: Zatvaranje posljednja opcija koja nikom ne treba (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da svi građani moraju da poštuju mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja korona kako ne bismo došli u situaciju koju smo imali tokom proljeća.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković se zalaže za "gvozdenu" disciplinu kako bi se izbjegao takozvani lokdaun, odnosno zatvaranje. Ocjenjuje da mjere poput nošenja maski, zabrane privatnih okupljanja više od 10 osoba i zabrane muzike uživo, nisu nečiji hir, niti represija, već zaštita zdravlja stanovnika i ekonomije. U suprotnom, kaže, slijedi scenario koji smo već imali tokom proljeća.

Višković ističe da je zatvaranje posljednja varijanta koja ne treba nikom u Republici Srpskoj.

- To bi sigurno, u ovom trenutku, značilo i ekonomski slom Republike Srpske, a pitanje je i koliko bi naši ljudi i psihički i zdravstveno izdržali ponovo jedan takav udar kao što je bio u martu i aprilu - naglasio je premijer Srpske.

Višković je apelovao i zamolio građane da svojim ponašanjem doprinesu da ne dođe do zatvaranja preduzeća, ugostiteljskih objekata, škola, bolnica... jer, kako je rekao, privreda ne bi podnijela još jedno zatvaranje i posljedice bi bile nepopravljive dugi niz godina.

Premijer je naveo da epidemiloška situacija nije nimalo dobra, te da je cilj mjera da se ne dođe u poziciju iz marta ove godine.

- Imamo iskustva, znamo kroz šta smo prošli, i samo je do nas hoćemo li biti odgovorni i sačuvati zdravlje i ekonomiju - poručio je Višković.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razmišlja o zatvaranju škola i vrtića, jer oni nisu mjesto širenja virusa.

Kada je riječ o predizbornoj kampanji, Višković je pozvao sve političke subjekte da se pridržavaju mjera, istakavši da institucije čine sve da situaciju drže pod kontrolom.