latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:21 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Vašington post o optužnici protiv Mehmedagića

Vašington post objavio je tekst o optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Osman  Mehmedagić saslušanje - Foto: RTRS
Osman Mehmedagić saslušanjeFoto: RTRS

U tekstu se podsjeća da je optužnica podignuta i protiv rukovodioca Odsjeka za sajber bezbjednost OBA BiH Muhameda Pekića, koji je, kako se navodi, tražio informacije i fotografije o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

Vašington post navodi, pozivajući se na saopštenje Tužilaštva BiH, da su Mehmedagić i Pekić optuženi za kršenje prava na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije, te da nisu navedeni detalji o licu koje je uputilo krivičnu prijavu protiv Mehmedagića.

Dodaje se da je iz Tužilaštva rečeno da su optuženi višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zakonom utvrđene procedure i službene radnje.

Podsjeća se da je Tužilaštvo u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, predložilo da se optuženima zabrani obavljanje službenih dužnosti i kontakt sa zaposlenim u OBA.