latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:55 ⇒ 23/10/2020 | 09:03 | Autor: RTRS

Kostrešević: Policijski čas u slučaju da epidemija izmakne kontroli (VIDEO)

Ako situacija sa virusom korona izađe van svih okvira, definitivno će biti uveden policijski čas i nadležni se sigurno neće libiti uvođenja bilo koje mjere u cilju zaštite zdravlja svih građana, istakao je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske gostujući u našoj emisiji Pečat.
Siniša Kostrešević - Foto: RTRS
Siniša KostreševićFoto: RTRS

- Mart i april moramo posmatrati iz drugog okvira. Tada se nije znalo sa čim se susrećemo. Nije poenta da sve zatvaramo, već da ispoštujemo sve mjere i norme da sa što manjim posljedicama prevaziđemo sve ovo - naglasio je Kostrešević.  

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da su maske obavezne i na otvorenom, kao i da je na privatnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo do 10 osoba.

- Јednostavno, Krizni štab je bio primoran mjere budu pooštrene. Svaka lokalna zajednica ima policijsku stanicu, i normalno je da najveći teret mjera podnese policija. Nismo mi tu sami, tu su i Inspektorat, te Komunalna policija. Policija postupa po dva zakona, Zakonu o javnom redu i miru i Krivičnom zakonu Republike Srpske. Vlada je donijela uredbu i proširila obim djelovanja policije i Zakonom o sprečavanju širenja zaraznih bolesti - istakao je Kostrešević.

On je naglasio da Policija Republike Srpske već mjesec i po dana radi intezivnije, kada su u pitanju epidemiološke mjere.

- Od jula smo imali problematične skupove - javna okupljanja, svadbe, veselja i slično - u većim obimima nego što je bilo dozvoljeno. Od avgusta smo krenulči obimnije, a u posljednjih mjesec i po mnogo intezivnije, gdje smo proveli 1.443 kontrole, mimo inspekcija. Podnijeli smo 58 izvještaja o krivičnom djelu. Znatno veći je broj prekršaja poput nenošenja maski - poručio je direktor Policije Republike Srpske.  

On se osvrnuo i na predizborne skupove.

- Zakon je jednak za sve, kako one u ugostiteljskim objektima, tako i na predizbornim skupovima, naravno, ako krše epidemiološke preporuke - jasno je istakao Kostrešević.  

On je odbacio spekulacije da policija selektivno kontroliše ugostiteljske objekte.

- Na primjer, u Banjaluci su svi objekti iskontrolisani i smatram da takvim tvrdnjama nema mjesta - poručio je Kostrešević.