latinica  ћирилица
22/10/2020 |  22:21 ⇒ 23/10/2020 | 07:47 | Autor: SRNA

Јahja Vuković, koji je osumnjičen za terorizam, izručen BiH

BiH je iz Turske izručen Јahja Vuković /21/ iz Bihaća, koji je pod istragom Tužilaštva BiH jer je osumnjičen da je 2014. godine otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama terorističke organizacije Islamska država, saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Džihadista sa zastavom ID - Foto: Screenshot
Džihadista sa zastavom IDFoto: Screenshot

Lociranje, identifikovanje, hapšenje i transport osumnjičenog izvršen je zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbjednosnih agencija u okviru antiterorističkih aktivnosti.

Izručenje osumnjičenog realizirano je na međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i biće predat postupajućem tužiocu.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra front", gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice "Hattab", učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura terorističke organizacije Islamska država, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.