latinica  ћирилица
23/10/2020 |  07:53 | Autor: SRNA

Kolovozi suvi, magla u višim predjelima

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim kolovozima bez zastoja i posebnih ograničenja, a ponegdje u kotlinama i uz riječne tokove kao i u višim predjelima smanjena je vidljivost zbog jutarnje magle.
magla - Foto: TANЈUG
maglaFoto: TANЈUG

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz i vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja u Laktašima.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Crkvina - Modriča jedan, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Modriča dva - granica Republike Srpske/Federacije BiH, na podučju opštine Modriča, zbog čega dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Zableće - Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na sanaciji klizišta.

Saobraćaj je u tunelu "Dragoraj" na ovoj dionici puta obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/Rebrovac/ - Čelinac u mjestu Vrbanja.

Saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično svakim danom od 7.00 do 17.00 časova i vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas izmijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Na snazi je potpuna obustava saobraćaja na mostu Gornja Vijaka jedan i vozila se preusmjeravanju na regionalni put.

Zbog radova na magistralnom putu Karakaj dva - Drinjača izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šekovići - Donje Caparde izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja i vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja za vrijeme izvođenja radova na izgradnji poslovnog objekta, pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača - Milići - Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/ zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac - granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Ljubinje - Trebinje, zbog radova saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ izmijenjen je režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška - Banjaluka, a za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na modernizaciji sistema javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistalnim i regionalnim putevima.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka - Doboj i magistralnog puta Јohovac - Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Јohovac-Rudanka.

Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/
- Podnovlje - Šešlije - Јohovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova na kolovozu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo - Gradačac u mjestu Turić Prosjek povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, na deminerskom radilištu "Gornji Božinci" od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku su radovi na regionalnom putu Šipovo - granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina - Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i mosta, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna - Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

U Federaciji BiH zbog radova na dionici auto-puta u smjeru Lepenica - Tarčin zatvoreni su tuneli "Vis", "25. novembar" i "Grab".

Za vrijeme radova vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu "Јasen" na putu Prozor - Јablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi su u toku i na dionicama Maglaj - Doboj u mjestu Mravići, Travnik - Vitez u mjestu Bila, Olovo - Kladanj u Olovskim Lukama, Pelagićevo - Srebrenik u mjestu Špionica, Šićki Brod - Orašje, Livno - Kamensko i Drvar - Bosansko Grahovo.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Završni su radovi i od danas je ponovo u funkciji granični prelaz Deleuša sa Crnom Gorom.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče - Pljevlja, moguć je ulazak u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.

Građani BiH mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa na virus korona.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, "Elisa" ili "Eclia" test star maksimalno 72 časa.

Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od tih testova kako bi ušli u Crnu Goru.