latinica  ћирилица
23/10/2020 |  08:19 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Tramp najavio vakcinu, Bajden krivi Trampa za smrt 220.000 Amerikanaca

Druga i posljednja predsjednička debata Donalda Trampa i Džoa Bajdena u SAD održana je noćas na univerzitetu Belmont u Nešvilu.
Tramp i Bajden (foto: AP Photo / Jeff Chiu) -
Tramp i Bajden (foto: AP Photo / Jeff Chiu)

Tramp je za krizu sa virusom korona optužio Kinu najavljujući da će uskoro do Amerikanaca stići vakcine, dok je Bajden rekao da je Tramp kriv za smrt 220.000 Amerikanaca i da zato ne zaslužuje da bude na čelu nacije.

Oni su se sporili i oko odgovora SAD na klimatske promjene, a iskazali su velike nesuglasice oko budućnosti naftne industrije.

Kandidatima je u Nešvilu u državi Tenesi postavljeno pitanje šta će uraditi u borbi protiv klimatskih promjena.

- Volim ekologiju - rekao je Tramp, ukazujući na savezni program za sadnju stabala i smanjenja emisija ugljen-dioksida. Međutim, on je napomenuo da ne želi da naškodi firmama kako bi pomagao ekologiji.

Bajden je naveo da je njegov plan tranzicija na više ekološku ekonomiju kojom će biti formirana dodatna radna mjesta i podstaknuta privreda.

Prema njegovim riječima, globalno otopljavanje je egzistencijalna prijetnja po čovječanstvo i da ima moralnu obavezu da se bori protiv klimatskih promjena.

Posljednja predsjednička debata odvijala se u sedmici u kojoj su objavljeni kompromitujući dokazi sa laptopa Bajdenovog sina Hantera, a koji optužuju bivšeg potpredsednika za laži i korupciju i primanje miliona dolara od poslova koje je njegov sin ugovarao sa biznismenima iz Ukrajine, Kazahstana i Kine.

Demokrate tvrde da je to sve dio ruske propagande. Tramp je to isticao i tokom debate, ali je Bajden odbacivao te navode.

- Ostavili su mi haos, nakon što sam preuzeo dužnost - poručio je Tramp američkoj javnosti ističući da je zbog njegovog odnosa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom izbjegnut rat.

Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će "platiti cijenu" zbog miješanja u predizborni proces u SAD. Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara i da će jednom morati da objasni zašto je dobio taj novac.