latinica  ћирилица
23/10/2020 |  10:32 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Srpska će uspješno organizovati Prvenstvo jugoistočne Evrope u biatlonu

Smučarski klub "Romanija" Pale već decenijama upješno razvija smučarske sportove.
Biatlon - Foto: RTRS
BiatlonFoto: RTRS

Klub je iznjedrio mnoge olimpijce, uspješne sportiste i uprkos svim teškoćama opstaje, stvara nove generacije i, kako kaže predsjednik kluba, Ljubiša Tanić, organizuje nova takmičenja koja promovišu Republiku Srpsku i sve njene potencijale. 

On ističe da klub već dugo predano radi na pripremi Prvog prvenstva jugoistočne Evrope u biatlonu, koje bi trebalo da okupi takmičare iz 15 zemalja i promoviše sve turističke i sportske potencijale Republike Srpske, ali da epidemiološka situacija značajno otežava organizaciju ovog takmičenja.

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta je generalni pokrovitelj takmičenja i stalna nam je podrška da ne odustanemo od takmičenja i učinićemo sve da, poštujući sve mjere, organizujemo ovaj veliki događaj. Ministarstvo je mnogo je učinilo na razvoju nordijskog centra "Dvorišta" što nam je jako važno za ovo takmičenje i zato nema odustajanja - kaže Tanić.

Period u kojem nema takmičenja zbog svjetske pandemije u klubu će, kako kažu, iskoristiti da prepakuju Statut, urede skupštinu i spremni dočekaju primjenu novog Zakona o sportu od početka naredne godine.

- Novi Zakon o sportu je jako važan dokument i pokazatelj da se u Ministarstvu ozbiljno radi i razmišlja o sportu i sportistima i načinu da im se pomogne. Nedavno je održan i sastanak sa olimpijcima koji to potvrđuje. Naš predstavnik je bila Tanja Karišik Košarac, koja je trostruki učesnik Olimpijskih igara - ističe Tanić.

Smučarski klub "Romanija" Pale prepoznat je kao klub od posebnog značaja u svojoj grani sporta i, osim podrške nadležnih institucija, najvažniji izvor finansiranje su im dvije međunarodne organizacije, Internacionalna biatlon unija i FIS, gdje se klub takmiči u nordijskom trčanju i biatlonu, a novac se zarađuje na osnovu ostvarenih rezultata.

- Osim toga, postoji i novac koji oni ulažu u razvoj i to nam je oslonac za finansiranje i uglavnom se koristi za ulaganje u opremu, skijanje, putovanja i treninge. Imamo i podršku lokalne zajednice i nekolicine sponzora. Zahvaljujući svemu tome uspijevamo da organiujemo treninge, održavamo formu i spremamo se za međunarodna takmičenja - objašnjava predsjednik SK "Romanija" Pale.

Tanić naglašava da klub predano radi i na edukaciji stručnog kadra i stvaranju mlađih selekcija gdje se planski obilaze škole i selektuju talenti kako bi stvorili nove takmičare koji će uspješno zamijeniti starije.

Potencijal imamo ali je potrebno mnogo rada i odricanja da bi se ostvario rezultat, kažu u klubu u kojem su naročito ponosni na mladog Aleksu Vukovića, koji je osvojio 26.mjesto na juniorskoj olimpijadi u Švajcarskoj prošle godine.