latinica  ћирилица
23/10/2020 |  11:46 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Vlada Srpske usvojila zaključke o radu Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održana je posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj se razmatrao Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.
Milorad Kojić (foto: Youtube / Vlada Republike Srpske) - Foto: RTRS
Milorad Kojić (foto: Youtube / Vlada Republike Srpske)Foto: RTRS

- Na prijedlog predsjednika Komisije profesora Rafaela Izrelija koji se obratio putem video-linka, Vlada Srpske je primila izvještaj k znanju i usvojila zaključke - rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić na konferenciji za novinare.

Kojić je naglasio je da će Vlada Srpske prihvatiti rezultate ovog Izvještaja.

- Vjeruje da će sagledavanje istine doprinijeti pomirenju između naroda u BiH - kaže Kojić. 

Naglasio je da su Izvještajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima, te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Istakao je da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj dio poglavlja, te da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izvještaja.

Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, te da su korišteni domaći i međunarodni izvori.

- Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen - rekao je Kojić.

On je dodao da je Međunarodna komisija završila svoj rad i na Izvještaju za Srebrenicu, te da su u toku tehničke stvari, kao što je lektorisanje i prevod, nakon čega će i ovaj izvještaj biti predstavljen javnosti.

Istakao je da će Izvještaj biti preveden na više jezika, a uskoro će biti otvoren i internet sajt.

- Izvještaj sačinili najvjerodostojniji autoriteti na svijetu - dodao je Kojić.

Posebnoj sjednici prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.