latinica  ћирилица
23/10/2020 |  13:19 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Lazanski: Posjeta Lavrova Beogradu govori o odličnim odnosima sa Moskvom

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski ocijenio je da predstojeća posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji govori da su odnosi Beograda i Moskve odlični i da imaju kontinuitet.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

- Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd. Ovo je već druga njegova posjeta ove godine - rekao je Lazanski.

Govoreći o najavljenoj, pa odgođenoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Lazanski je istakao da datum posjete nije ni bio preciziran, te podsjetio da je Putin u protekle tri-četiri godine tri puta bio u Srbiji.

Kada je riječ o otvaranju kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji, Lazanski je objasnio da je ona dio vojno-tehničke saradnje i da na to ne gleda kao balans sa kancelarijom NATO-a.

- Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju /ODKB/. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandan kancelariji NATO, ali ovo nije - rekao je Lazanski za Televiziju "Pink".

On je naglasio da Srbija ima "krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porijekla" i da se postavila potreba da budu prisutni ruski tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri koji mogu tu tehniku da održavaju, da vide u kakvom je stanju i eventualno da daju savjete srpskim stručnjacima.

- Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija - zaključio je Lazanski.