latinica  ћирилица
23/10/2020 |  14:34 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Definisani koraci za usvajanje zakona za korištenje sredstava EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva Federacije BiH definisali su korake za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korištenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede.
Radni sastanak - Foto: SRNA
Radni sastanakFoto: SRNA

Košarac je danas u Sarajevu organizovao sastanak o aktuelnim pitanjima i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tokom kojeg su učesnici izrazili zadovoljstvo što je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjeni revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

- Analizirane su i dosadašnje aktivnosti u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište, pri čemu je konstatovano da će tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima, u roku ispuniti neophodne obaveze kako bi se realizovao ovaj cilj - saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon sastanka.

U saopštenju se navodi da je ukazano na neophodnost što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja, te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti kako bi ovaj proces mogao biti sproveden u 2023. godini.

- Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku - ističe se u saopštenju.

Na sastanku je razmatrano pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH i dogovoreno je da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta, pri čemu je rečeno da će pitanje prerade industrijske konoplje biti predmet naknadnih razgovora.

- Sagovornici su najavili da će uskoro održati sastanak o Strategiji upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskog otpada s ciljem izgradnje prve kafilerije u BiH - zaključuje se u saopštenju.