latinica  ћирилица
23/10/2020 |  15:45 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Višković: Nepristrasan izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su nezavisni međunarodni eksperti sačinili nepristrasan izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u posljednjem ratu.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Dogovor je sa autorima izvještaja o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine da ga zvaničnici još ne komentarišu. Izvještaj je Vlada Srpske primila k znanju što znači da je autorsko djelo ljudi koji su ga sačinili, a to su međunarodni eksperti sa pet kontinenata i niko nije sa naših prostora - rekao je novinarima Višković u Prnjavoru.

On je istakao da će eksperti govoriti o Izvještaju i sačiniti publikaciju.

- Veoma brzo će biti urađen portal u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i onda će se vidjeti koje su materijale i izvore eksperti koristili, kakve su im poruke i zaključci - kaže Višković.

On je zahvalio ekspertima jer su sačinili kvalitetan izvještaj u kojem se opisuju događaju u Sarajevu i oklini i ocijenio da nije sve onako kako su neki drugi do sada pokušavali da predstave.

- Eskperti su se dotakli i događaja na Markalama jer je nakon toga bilo Nato bombradovanje srpskih položaj. Sve su to stvari o kojima ćemo imati priliku da čitamo, a Srpska, izvještajem nije htjela da nešto negira i bilo kome načini problem - rekao je Višković.