latinica  ћирилица
23/10/2020 |  15:54 ⇒ 17:20 | Autor: SRNA

Višković: Važno je imati ljude sa idejama (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vlada Srpske radila u svim lokalnim zajednicama, od Trebinja do Novog Grada, ali da je važno da u tim sredinama budu ljudi koji imaju viziju, projekte, koji znaju šta treba da rade.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Prnjavor i obilaska rekonstruisanog mosta na Vijaci, rekao da se u ovoj lokalnoj zajednici zajednički mnogo radilo u proteklom periodu.

- U Prnjavoru imate ljude koji znaju šta hoće i na vrijeme kandiduju projekte. Za nekoliko dana biće otvoren novi Vatrogasni dom i urađena adaptacija Doma zdravlja. Radili smo projekte energetske efikasnosti za škole, mokre čvorove, grijanje, infrastrukturne projekte - rekao je premijer Srpske novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo što, od prije desetak dana, svi građani ove opštine sada mogu da koriste gradsku vodu za piće, što je projekat u kojem je učestvovala i Vlada Republike Srpske, ali i istakao da izgradnja auto-puta ovu lokalnu zajednicu svrstava na mjesto budućeg razvoja, sa dovođenjem novih investitora.

Višković je podsjetio da se u blizini petlje Auto-puta "9. januar" na Vijaci nalazi poslovna zona za koju je opština Prnjavor nekoliko hiljada hektara zemljišta besplatno dobila od Vlade Republike Srpske.

- Lokalna zajednica sada to daje investitorima, čime se ostvaruje dvostruki profit za lokalnu zajednicu. Prvi je kada prometuju zemlju za investicije, a drugi je od renti, uplata poreza i doprinosa. Vrijednost te imovine sa kojom opština Prnjavor domaćinski raspolaže i upravlja je oko 24-25 miliona KM. To omogućava da se ti milioni u narednom periodu multipliciraju kroz otvaranje privrednih subjekata - naglasio je Višković.

On je dodao da je na današnjem sastanku dobio informaciju da je većina placeva prodata i da se grade poslovni objekti.

- Blizina auto-puta i sve što radi lokalna zajednica omogućilo je da Prnjavor u narednom periodu bude ne samo sredina poželjna za život, nego će se ovdje dolaziti i iz drugih sredina da bi se ostvarile neke druge potrebe u životu - rekao je premijer Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zahvalio je premijeru za današnju posjetu, ali i uputio zahvalnost u ime građana opštine Prnjavor za dosadašnju nesebičnu pomoć i podršku lokalnoj zajednici.

Tomaš je posebno naglasio 24-časovnu pomoć tokom pandemije virusa korona i iznio podatak da je Vlada Republike Srpske direktno budžetu opštine Prnjavor pomogla sa oko 835.000 KM, a sa više od 1.300.000 KM privrednicima u prevazilaženju problema sa poslovanjem.

- U posljednje četiri godine opština Prnjavor je investirala više od 16 miliona KM, od čega je više od 10,5 miliona podrška viših nivoa vlasti. Svi veliki infrastrukturni projekti ne bi se mogli realizovati da nije bilo Vlade Republike Srpske i odlične saradnje kakvu smo imali - rekao je Tomaš.

On je naveo da je jedan od velikih problema na regionalnom putu bio most na Vijaci, koji je sada rekonstruisan zahvaljujući podršci Vlade Srpske i preduzeću "Putevi Republike Srpske", u šta je, uz izgradnju pristupnog puta, uloženo 380.000 KM.

- Prije desetak dana voda sa izvorišta "Povelič" puštena je u sve gradske česme. Naša zahvalnost svima koji su pomogli u ovom procesu, prije svega Vladi Republike Srpske, koja je prije desetak godina obezbijedila 5,7 miliona KM za rješenje ovog problema - rekao je Tomaš.

On je izdvojio i zajednički projekat sa UNDP-om o izgradnji javne LED rasvjete na području opštine čija je ukupna vrijednost oko 410.000 KM, za koji je opština uz pomoć Vlade i ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju obezbjedila 210.000 KM, kao učešće opštine.

Ovaj projekat biće završen do kraja januara.

Posjeti rekonstruisanom mostu na Vijaci prisustvovao je i vršilac dužnosti preduzeća "Putevi Republike Srpske" Davor Kostrešević, koji je rekao da je ovaj most godinama predstavljao loše projektno rješenje koje je stvaralo takozvano usko grlo.

- Rekonstrukcijom smo došli do potrebne širine na mostu, u skladu sa potrebnom širinom magistralne putne komunikacije. Prema prioritetima i u narednim godinama ćemo raditi projekte u skladu sa potrebama lokalnih zajednica da se unaprijedi putna infrastruktura - rekao je Kostrešević.