latinica  ћирилица
23/10/2020 |  15:56 | Autor: SRNA

Banjaluka: Besplatni mamografski pregledi za žene starije od 50 godina

U Banjaluci se, uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, svakog vikenda tokom oktobra obavi oko 60 besplatnih mamografskih pregleda za žene starije od 50 godine, koje organizuje Dom zdravlja povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, rekao je specijalista porodične medicine Mladen Šukalo.
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: banjaluka.net) -
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: banjaluka.net)

Šukalo je istakao da je cilj kampanje ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme i samim tim povećao stepen izlječenja.

On je naveo da je mamografski pregled za žene starije od 50 godina najznačajnija i nezamjenjiva dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti ranih stadijuma, jer otkriva rak dojke u periodu od jedne do tri godine prije nego što žena može primijetiti bilo kakvu promjenu.

- Svakog vikenda tokom oktobra pozivamo žene od 50 do 70 godina, jer je preporuka da se mamografija radi za tu životnu dob - rekao je Šukalo i dodao da se pregledi obavljaju vikendom u objektu Poliklinike.

On je napomenuo da je ove godine odlučeno da se prvenstveno mamografski pregled uradi ženama koje do sada nisu radile tu pretragu kako bi se ukazalo na značaj preventivnog pregleda, odnosno na potrebu redovnih kontrola.

Mamografski pregledi se odvijaju uz striktno poštovanje epidemioloških mjera Instituta za zaštitu zdravlja koje su potrebne u skladu sa trenutnom situacijom, a od epidemiološke situacije zavisi da li će oni biti i dalj u ovom obimu.

Naglasivši da je zbog aktuelne epidemiološke situacije primarna zdravstvena zaštita izuzetno opterećena, Šukalo je napomenuo da banjalučki Dom zdravlja sprovodi sve aktivnosti, odnosno usluge primarnog nivoa zdravstvene zaštite za građane Banjaluke koje pokriva ova zdravstvena ustanova.

On je apelovao na građane, ukoliko imaju potrebe za zdravstvenim uslugama u smislu administrativnih, da to obave telefonom ili putem elektronske čekaonice kako bi se smanjili kontakti i umanjili rizici za širenje infekcije kovid 19.