latinica  ћирилица
23/10/2020 |  16:03 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Osobe sa Daunovim sindrom na Јahorini

Obilježene su četiri godine rada socijalne rehabilitacije za osobe sa Daunovim sindromom, koju sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka, na vrhu Јahorine u Olimp baru, upravo odakle je sve počelo.
Osobe sa Daunovim sindromom na Јahorini -
Osobe sa Daunovim sindromom na Јahorini

Ovom prilikom priređena je makrobiotička radionica u kojoj su osobe sa Daunovim sindromom kuhale i pripremale makrobiotičke specijalitete, a onlajn putem bili su uključene osobe sa Daunovim sindromom iz regiona i zemalja EU. Onlajn su se uključili i poznati glumci Branka Katih, Nikola Pejakovih, Dragan Bjelogrlih i Tarik Filipović.

Zajednički projekat USZ Daun sindrom centar Banjaluka, OC Јahorina i hotela Vučko koji se sprovodi na Јahorini, jedan je veliki antistigmatski projekat kojim osobe sa Daunovim sindromom ruše predrsude i podižu nivo svijesti u odnosu na njih.

Upravo to je smisao socijalne rehabilitacije koji sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka, a kojim se osobama sa Daunovim sindromom pruža mogućnost da iskažu svoj pogencijal.

Daun sindrom centar je direktoru OC Јahorina Dejanu Ljevnaiću uputio zahvalnicu za nesebično zalaganje u poboljšanju življenja osoba sa Daunovim sindromom i njihovih porodica. Istaknuto je da je Ljevnaić iskreni prijatelj osoba sa Daunovim sindromom i doprinosi da oni budu društveno vidljivi.

Osoblje OC Јahorina je po ko zna koji put osobama sa Daunovim sindromom pokazalo da ih prihvata kao ravnopravne članove društva, da ih poštuje i uvažava.

A osobe sa Daunovim sindromom su srećne, jer znaju da ih iz OC Јahorina sa direktorom Ljevnaićem vole upravo onakve kakvi jesu, što im pruža zadovoljstvo.

Kuhari iz Daun sindrom centra su pripremili suši sa sušenim tofuom i miso supu, a njihove kolege konobari su ova jela  poslužili gostima u Olimp baru.

Osobe sa Daunovim sindromom danas su poslale poruku sa vrha Јahorine: "Od danas možete računati i na nas, jer i mi imamo potencijal!"

Danas je na Јahorini viđena velika živa inkluzija u kojoj su osobe sa Daunovim sindromom briljirale, ravnopravno radeći  rame uz rame sa kolegama iz OC Јahorina.