latinica  ћирилица
23/10/2020 |  17:46 | Autor: SRNA

Oštra polemika Milanovića i Plenkovića

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je premijer Andrej Plenković bio "štićenik svih režima", da je na osnovu lažne dijagnoze anemije izbjegao služenje vojnog roka u bivšoj ЈNA, te da se svojevremeno rugao Franji Tuđmanu.
Plenković i Milanović (foto: Hina) -
Plenković i Milanović (foto: Hina)

- Djeca i sinovi komunističkih glavešina nisu mogli izbjeći služenje vojnog roka, to su mogli samo povlašteni...On je bio štićenik, lojalan sluga tog režima, on se sa svima nama rugao Tuđmanu, to zna deset ljudi - rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On kaže da je odlučio da se obrati medijima ne da bi se prepucavao sa Plenkovićem, već da bi odgovorio na njegove optužbe da od 2016. godine širi govor mržnje i da su neke njegove riječi dovele do radikalizacije i oružanog napada na Markovom trgu.

- Da bi se te stvari dovele u vezu, treba se toliko napregnuti da to zaslužuje neku novu Nobelovu nagradu za logiku. Svi potezi i izjave se propituju i o njima se govori, šta je eventualno govor mržnje, a šta sprdnja - rekao je Milanović.

On je naveo da je Plenković "pokazao Hrvatskoj srednji prst" time što je oružani napad na Markovom trgu proglasio terorizmom.

Plenković je na konferenciji za novinare, koju je sazvao ubrzo nakon Milanovićevog jednočasovnog obraćanja javnosti, optužio hrvatskog predsjednika da iznosi laži i da se "kod njega vide teški kompleksi poraza na izborima 2016. godine".

- Njegov ton prema meni je potcjenjivački, a iznio je niz laži o meni i karijeri, pa i o našim odnosima - rekao je Plenković.

On je odbacio Milanovićeve tvrdnje da se rugao Tuđmanu, ali je potvrdio da nije služio vojni rok zbog anemije i da mu niko nije pomogao da izbjege vojsku.

Plenković je rekao da su Milanovićeve teze "blato, kora od banane i klipovi koje baca pod njegove noge".